Archief: augustus 2007

YouTube voor de rechter

YouTube ligt onder vuur bij de Amerikaanse muziekindustrie. De National Musical Publishers' Association, Viacom, Nickelodeon, Football Association Premier League, Paramount Pictures en Comedy Central berijden een rechtzaak voor tegen YouTube.

Kern van de zaak: YouTube compenseert de songwriters niet voldoende voor de auteursrechtschendingen op YouTube.

Lees verder

Muziek zonder DRM

Universal – het platenlabel van o.a. Amy Winehouse (foto), 50 Cent en Black Eyed Peas – gaat online muziek verkopen zonder de gebruikelijke DRM-bescherming. Deze Digital Rights Management (DRM) moet ervoor zorgen dat digitale muziek niet illegaal gekopieerd en verspreid kan worden.

Het is een experiment dat loopt van augustus 2007 tot januari 2008. De muziek wordt online verkocht via o.a. Google, Wal-Mart (USA), en Amazon.com.

Lees verder

Oma online

Senioren vinden steeds meer hun weg in de digitale samenleving. Oma's gaan online, zelfs commercieel. Zoals Bubbe, met een kook-vlog.

Zoek op YouTube naar 'Feed Me Bubbe' en je vind een reeks filmpjes waarin oma Bubbe, bijgestaan door haar zakelijke (klein?)zoon typisch Jiddische gerechten maakt.

Lees verder

Video-folie van Sony

Een dunnere tv is niet denkbaar. Sony heeft videofolie ontwikkeld waarin je je boterhammen kunt verpakken. De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos, maar voorlopig is van massaproductie nog geen sprake.

Het begrip E-paper krijgt wel een geheel nieuwe dimensie. Over een tijdje zitten we allemaal met onze Sony e-krant in de trein. 

(Bekijk de video >>>) 

Lees verder

Zwaaien en betalen

Barclay introduceert in Engeland een nieuw soort creditkaart: Barclay OnePulse. In London zijn inmiddels 1000 winkels in staat betalingen hiermee te accepteren. Visa en Mastercard proberen nog in September net zo'n kaart te lanceren.

Om met de kaart te betalen hoeft de kaart slechts in de buurt van een betaalconsole te komen. De kaart hoeft niet meer ergens in gestoken te worden en een pincode is overbodig. Zwaaien en betalen dus. Met de soortgelijke Oyster Card kan in het Londonse openbaar vervoer al een kaartje worden betaald. De Barclay-card kan ook als Oyster-card gebruikt worden.

Lees verder

Ook vriendenboeken maken vijanden

Vriendenboeken als Hyves en Facebook hebben het moeilijk met de natuurlijke vijanden van de samenleving, zoals Geert Wilders of de extreem rechtse Britse partij British National Party. De problemen zijn wel van verschillende aard.

Facebook worstelt met adverteerders die niet naast de pagina van de BNP willen staan. Grote adverteerders als de AA (een verzekeraar) en Vodafone willen niet naast de BNP staan. Omdat de programmeurs van Facebook dit niet kunnen regelen, stoppen heel wat bedrijven met adverteren op Facebook.

Lees verder

Krant op minischerm succes

Onderzoekers van de Hogeschool Zuyd in Heerlen zijn positief over een experiment met de krant op een minischerm. Zo'n minischerm kan een mini-pc, een iLiad of e-book zijn.

Lees verder

Alleen SBS, wie wil dat niet?

Zowel SBS (SBS6, Net5 en Veronica) als RTL (RTL 4, 5, 7 en Talpa) onderzoeken de mogelijkheid om eigen digitale zenderpakketten aan te bieden via de digitale kabel.

Lees verder

Consumentenbond tegen Vista

Toegegeven, de kop is wat tendentieus, maar het bericht eronder is van goede aard: De Consumenten inventariseert de klachten die er zijn over Windows Vista, zodat de Consumentenbond zonodig actie kan ondernemen. Inmiddels zijn er ruim 45oo klachten binnengekomen.

Lees verder

Geen wet op internet (1)

De Nederlandse overheid wil in navolging van bijvoorbeeld de V.S. poker op internet verbieden.

De US-overheid treedt momenteel streng op tegen pokerhuizen op internet. Zo streng dat in Second Life vrijwillige cybercops rondlopen die pokerhuizen opsporen en doorgeven aan de 'leiding' van Second Life. Die bannen de huizen uit hun virtuele utopia (waarna dezelfde pokerbazen onder een andere naam binnen tien minuten weer actief zijn natuurlijk).

Lees verder

Legitieme privacyschending

Met het nieuwe adware-patent van Microsoft, loopt u nog meer risico dat Microsoft u legitiem bespioneert. Legitiem, want u bent ermee akkoord gegaan!

Microsoft heeft een nieuw middel gevonden om nog meer geld te verdienen aan haar Windows-monopolie (zie mijn artikel over het adware-patent).

Lees verder

“Vista helpt Linux op weg”

Dell-analist Cole Crawford meent dat Windows Vista een duwtje in de rug is voor de opmars van Linux als desktop-os.

Een aantal bedrijven is na veel problemen teruggestapt op Windows XP. Voor deze groep gebruikers wordt Linux ineens een goed alternatief, omdat Microsoft voorlopig geen vervanging voor XP biedt.

Lees verder

Vista SP1 gelekt

Een beta van SP1 van Windows Vista is, ondanks de strenge maatregelen van Microsoft, gelekt. Iemand bij Microsoft is ondeugend geweest, waardoor de beta-versie alweer op het web te vinden is.

De meest zichtbare verandering is het splash-scherm tijdens het opstarten van Vista. De lijnen lopen nu schuin in plaats van recht…

Lees verder

Zonbu – simpel computeren

Een computer zonder eigen vaste schijf, geen software die je moet kopen, geen besturingssysteem installeren, eigenlijk zo eenvoudig als een voetbal. De nieuwe Zonbu is een volledig online-werkende computer die computer bijzonder eenvoudig maakt.

Lees verder