iPhone vergiftigt Chinese werknemers

Apple is opnieuw in verlegenheid gebracht door onthullingen over de werkomstandigheden bij leveranciers van de iPhone.

De Australische onderzoeksjournalist Stephen McDonell bericht over misstanden bij toeleverancier Wintek in China. Werknemers van het bedrijf zouden ziek zijn geworden door blootstelling aan verboden chemicaliƫn.

De journalist van de Australische publieke omroep ABC sprak in het ziekenhuis van Suzhou, bij Shanghai, met personeel van Wintek. Meer dan honderd medewerkers van het bedrijf lagen maandenlang in het ziekenhuis met chronische pijnen. Volgens hen zou hun zenuwstelsel zijn aangetast als gevolg van het illegale gebruik van n-hexaan, een gevaarlijk oplosmiddel.

McDonell zond eind vorige week een radiodocumentaire uit over de zaak waarin werknemers vertellen dat ze vanaf november 2008 ineens moesten werken met het verboden n-hexaan. Ze gebruikten het middel om de aanraakschermen van mobiele telefoons schoon te maken, voor ze er logo’s van fabrikanten op plakken. Tegen de journalist vertelden ze dat het hoofdzakelijk om Apple-producten ging.

Volgens deskundigen is Wintek, waar in totaal 20 duizend mensen werken, goed voor 40 procent van de productie van het nieuwste model van iPhone, de iPhone4.

Eerder dit jaar waren er berichten over een staking van tweeduizend werknemers van Wintek. Zij zouden machines hebben vernield om aandacht te vragen voor een aantal sterfgevallen die volgens hen in direct verband stonden met het werken met giftige materialen.

Het is niet voor het eerst dat Apple in opspraak komt in verband met de werkomstandigheden bij toeleveranciers. In mei van dit jaar bleek dat bij Foxconn, een andere grote partner van Apple in China, in een paar maanden tijd tien werknemers zelfmoord hadden gepleegd, vermoedelijk mede als gevolg van de slechte arbeidsomstandigheden bij het bedrijf. Apple bleek in 2006 al geinformeerd te zijn over misstanden bij Foxconn, maar bleef desondanks zaken doen met bedrijf.

Lees ook:Productie van winnende iPhone steeds vaker kinderarbeid
Lees ook:iPhone 5 maakt lachertje van Samsung Galaxy S III
Lees ook:iPhone 5 nu ook in China te koop
Lees ook:Foxconn toont zelf hoe iPhone en iPad worden gemaakt (video)
Lees ook:Foxconn verdubbelt productie iPhone

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “iPhone vergiftigt Chinese werknemers

  1. Pingback: Productie van winnende iPhone steeds vaker kinderarbeid | NieuweMedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>