Libië blokkeert domeinnaam om schending sharia

De Libische overheidsinstantie NIC.ly, die domeinnamen eindigend op .ly beheert, heeft de naam van de succesvolle linkverkorter vb.ly, ingetrokken omdat de inhoud van de website niet voldoet aan de Islamitische wetgeving.

De content was ‘offensive, obscene and illegal according to Libyan Islamic Sharia Law’.

De website van vb.ly, die gebruikt kan worden om vanuit Twitter door te verwijzen naar andere websites, linkte onder andere naar een foto van Violet Blue, de oprichtter van de linkverkorter.

Op de foto staat Blue met blote armen en een fles bier aan de lippen. Op de achtergrond is de tekst sex positive te lezen. Voor de domeinnaamhouder NIC.ly genoeg aanleiding om de domeinnaam terug te vorderen.

De stap kan grote gevolgen hebben voor andere diensten die de domeinnaamextensie gebruiken, zoals het toonaangevende bit.ly. Behalve dat de website niet zou voldoen aan de sharia, de Islamitische wetgeving, kunnen ook commerciële motieven meespelen bij de beslissing.  

Het Libië van Muammar Ghadaffi ziet allerlei succesvolle internetdiensten opgebouwd worden onder Libische vlag, zonder dat het er van profiteert. Daarom verkoopt NIC.ly geen korte domeinnamen meer aan buitenlanders.

Lees ook:Wie is onze leider? Vraag het de Stemwijzer
Lees ook:Elke dag komen er 1500 nieuwe .nl domeinen bij
Lees ook:Domeinnaam gambling.com brengt $2.5 miljoen op
Lees ook:Microsoft stelt update Windows Phone 8.1 ‘Blue’ uit tot 2014
Lees ook:Hackersgroep Anonymous antwoordt met megahack na actie van FBI om MegaUpload offline te halen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Libië blokkeert domeinnaam om schending sharia

  1. Mark de Vries

    Jammer dat het op deze manier word opgelost.
    En waarom word de site niet gewoon geblokkeerd en of de content verwijderd. Ook erg jammer voor de andere diensten die een .ly domein gebruiken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>