Varkensanus in inktvisringen: broodje aap (video)

Dat in Calamaris geen inktvisringen, maar varkensanus zou zitten, is een broodje aap-verhaal. Dit stelt Peter Burger, docent aan de oppleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden, bericht de Belgische Standaard.

Hij reageert daarmee op de berichtgeving in de media van de afgelopen dagen naar aanleiding van uitspraken van Esther de Lange, Europarlementariƫr en voedselfrauderapporteur.

De Lange bracht afgelopen week een rapport uit over voedselfraude. In interviews naar aanleiding van de publicatie meldde ze alleen nog aan zee Calamaris te eten omdat ‘ze geregeld van varkensanus worden gemaakt.’

Varkensanus heeft penetrante smaak
De Lange heeft meerdere signalen dat van organisaties en bedrijven dat inktvisliefhebbers de kans lopen varkensanus te eten in plaats van inktvis, zei ze tegen Editie NL (zie video).

Vion, de grootste Nederlandse varkensslachterij deelt de mening van Burger en verwijst het het bericht naar het rijk der fabelen: ‘varkensanus is wel goed gekeurd als etenswaar, maar het heeft een penetrante smaak en is daardoor ongeschikt als consumptie.’

Geen enkel bewijs
Waarom De Lange haar uitspraak deed is onduidelijk. In het rapport wordt daar namelijk geen woord gerept.

Uit navraag van Joop bij haar woordvoerder blijkt ze het verhaal ‘van horen zeggen’ heeft. Het bewijs daarvoor ontbrekt.

Reconstructie
Burger onderzoekt al sinds 1990 broodjes aap-verhalen. Op zijn blog reconstrueert hij het sterke verhaal van de ringen van varkensanus dat z’n oorsprong heeft in de Verenigde Staten en dateert van begin dit jaar.

Lees ook:Peter R. de Vries en de waarheid
Lees ook:Bericht op social media mogelijk aanleiding tot moord
Lees ook:Mediagebruik in toekomst sneller, flexibeler en mobieler
Lees ook:Microsoft moet weer dokken
Lees ook:Bedenk goed wat je met de aardappel in social media doet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>