WikiLeaks-oprichter Julian Assange opgepakt

De Britse politie heeft vanochtend Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks, in Londen gearresteerd. Dat gebeurde op verzoek van Zweden. De Zweedse justie heeft een internationaal aanhoudingsbevel tegen Assange uitgevaardigd wegens verdenking van onvrijwillige seks met twee vrouwen.

Assange meldde zich zelf bij het politiebureau. Volgens de Zweedse justitie heeft Assange met twee vrijwilligsters van WikiLeaks tegen hun wil onveilige seks gehad.

Volgens Assange is Zweden onder druk gezet door de Amerikaanse regering. Die is woedend en zeer gefrustreerd over het uitlekken van geheime informatie over de oorlog in Irak en de honderdduizenden diplomatieke boodschappen met vaak weinig vleiende teksten over politici in andere landen.

Assange heeft erkend dat hij onveilige seks met de twee vrouwen heeft gehad. Maar volgens hem hadden zij ermee ingestemd. De Zweedse justitie had het onderzoek tegen Assange al gesloten, maar later werd het toch weer hervat. Volgens Assange dus onder druk van de Verenigde Staten.

WikiLeaks heeft intussen ruim 700 mirrors, sites waar een kopie van de WikiLeaks-site draaien. In Nederland draait een mirror bij Powned.

Lees ook:Canada roept op tot moord op WikiLeaks-oprichter
Lees ook:Doc WikiLeaks: War, Lies and Videotape bij Discovery Channel
Lees ook:Interview met WikiLeaks oprichter Julian Assange (liveblog Guardian)
Lees ook:Grote klopjacht op WikiLeaks
Lees ook:WikiLeaks oprichter krijgt prestigieuze vredesprijs

1 Reacties // Reageer

One thought on “WikiLeaks-oprichter Julian Assange opgepakt

  1. anoniem

    ik hoop dat ze hem niet aan amerika geven. die zouden hem wegstoppen. en wat de beschuldiging uit zweden betreft: als je daar zo snel van verkrachting wordt beschuldigt, verbaast het me weinig dat het land zo weinig inwoners heeft.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Doc WikiLeaks: War, Lies and Videotape bij Discovery Channel | NieuweMedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>