Denktank wil pc’s zonder OS

Een vooraanstaande Europese denktank heeft – vermoedelijk na heeeeeeel lang en goed betaald nadenken – een verrassende conclusie getrokken. Computers zouden niet meer standaard in de winkel moeten worden aangeboden met Windows erop. In plaats daarvan moet de consument in de winkel de keuze krijgen uit verschillende besturingssystemen. Volgens de denktank krijgt Windows zo minder kans als monopolist op de Europese markt.

Wat een epifanie. Wat een hemelbestormers, die denktank. En hoe
verrassend, die conclusie. Dat niemand anders ooit op dat idee gekomen
is zeg. Het is gewoon nooit in me op gekomen om naar een computerwinkel
te gaan en te zeggen: doe me een kast met onderdelen, ik zet er zelf
wel een os op.

Jaren terug kocht ik een van de eerste iMacs. Mooi ding, perfect voor het administratieve werk en opmaakwerk in mijn studio. Hadden de onverlaten van Apple er toch zomaar MacOs bijgedaan. Schandalig! Ik kon geen ander Os kiezen. Mocht wel, maar MacOs zat er nu eenmaal bij.

Hoewel ik afschuw heb van alles waar Microsoft in de IT-wereld voor staat, en met tegenzin Windows gebruik, moet ook ik met beide benen op de grond blijven.

Linux is te moeilijk

Windows XP is op dit moment het enige besturingssysteem dat geschikt is voor de consument. Linux-versies komen steeds dichter in de buurt van de consumentenmarkt, maar zijn stuk voor stuk nog te moeilijk voor de doorsnee consument. Hoe leg ik mijn moeder uit dat ze een schijf moet mounten? Of dat een geïnstalleerde geluidskaart nog eerst moet worden aangezet voordat deze werkt? Ik zelf zou bijzonder graag met Linux werken, maar ik zie op tegen het helemaal opnieuw leren werken met een pc. Vooral waar het de installatie van nieuwe soft- en hardware betreft, gaat nog lang niet alles van een leien dakje. Uitwisseling van bestanden is gelukkig al geen probleem meer.

MacOs is te elitair 

Apple's MacOs is natuurlijk het beste Os dat er bestaat. En inmiddels ook goed te installeren op een normale pc. Maar ja, Apple wil geen omgang met het gewone volk. Voor MacOs moet je naar een speciale Apple-winkel. Zo'n winkel waar consumenten worden weggekeken.

Windows XP sucks, maar wel op elke pc 

Windows XP is en blijft een instabiel en onveilig product, maar het blijft een kunststukje dat zoveel mensen er toch probleemarm (niet probleemloos) mee kunnen werken.

Dus denktank: kom met een alternatief voor Windows. Maak Linux of freeBSD geschikt voor de consument en zorg dat MacOs in de winkels ligt. Zolang dat niet gebeurt, is elke gedachte uit de denktank zinloos.

Lees ook:Met pensioen
Lees ook:MacOs X wel op Intel, niet op de pc
Lees ook:Tribal usership Windows tegen de rest van de wereld
Lees ook:Veilig bankieren? Niet met Windows!
Lees ook:LinuxOS, WindowsOS, MacOS, VictOs

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Denktank wil pc’s zonder OS

 1. Reactor

  “Hoe leg ik mijn moeder uit dat ze een schijf moet mounten?”

  Dit hoeft al jaren niet meer, dit gaat bij elke moderne (desktop) distributie vanzelf zodra je een CD/DVD of USB-stick in de PC stopt.

  “Of dat een ge├»nstalleerde geluidskaart nog eerst moet worden aangezet voordat deze werkt?”

  Zelfde verhaal, ook dit werkt al jaren prima. Voorwaarde is wel dat de geluidskaart ondersteund wordt. De lijst van ondersteunde kaarten is inmiddels enorm. Maar indien het apparaat niet ondersteund wordt is dit in 99 van de 100 gevallen niet de schuld van Linux (de linux ontwikkelaars willen niets liever dan zoveel mogelijk apparaten ondersteunen) maar van de fabrikant van het apparaat die niet meewerkt (bekendste voorbeeld: Soundblaster X-Fi).

  “Ik zelf zou bijzonder graag met Linux werken, maar ik zie op tegen het helemaal opnieuw leren werken met een pc. Vooral waar het de installatie van nieuwe soft- en hardware betreft, gaat nog lang niet alles van een leien dakje.”

  Ik zou zeggen – probeer Ubuntu of Kubuntu eens. Kun je opstarten vanaf CD om te kijken of het inderdaad zo eng is als je denkt. Natuurlijk zal linux niet 100% overeenkomen met wat je gewend bent, maar Vista komt ook niet 100% overeen met hoe XP werkt. Installatie van software hoeft ook geen struikelblok meer te vormen. Zeker qua installatie van software die in de repositories zit (zo’n 20.000 pakketten inmiddels) is de installatie echt een peuleschil.

  Geef het een kans, Ubuntu 7.10 komt over minder dan 2 weken uit en belooft weer veel verbeteringen. Op 27 oktober is de releaseparty in Hilversum, je bent van harte welkom voor een kennismaking.

    /   Reply  / 
 2. Victor

  Ik zie je uitnodiging graag tegemoet. Plaats maar hier als reactie aub.

    /   Reply  / 
 3. Reactor

  Bij dezen :-)
  Zie https://wiki.ubuntu.com/DutchTeam/ReleaseParty
  voor details. Mocht je je afvragen hoe dat zit met de genoemde bijdrage – deze is geheel vrijwillig en zoals vermeld in eerste instantie bedoeld voor mensen die al Ubuntu gebruiken en actief willen bijdragen.

  Hopelijk tot de 27ste!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>