MacOs X wel op Intel, niet op de pc

Op zoek naar een alternatief voor Windows heb ik – naïef als ik ben – even naar Apple Nederland gebeld. Mijn vraag was simpel: wanneer kan ik een schijfje met MacOs bij de computerwinkel op de hoek kopen, bijvoorbeeld bij een HP, een NoName of een Packard Bell?

"Niet", was het antwoord van persvoorlichter Juriaan Bosman. Apple wil geen los besturingssysteem verkopen, "we verkopen namelijk erg graag hardware".

Apple is wel bezig om de Apple-computers, zowel de PPC als de Intel-Apple naar de gewone computerwinkels te brengen. Dus niet meer alleen via geautoriseerde en elitaire Apple-winkels, maar bij Mediamarkt en dergelijke.

MacOs Tiger en volgende week ook MacOs Leopard zijn dus beschikbaar voor het Intel-platform, maar alleen als je de Intel erbij koopt, met een Apple-stickertje erop. Alleen dan – zo legt Bosman uit – kan er ook support bijgeleverd worden.

Leuk is wel dat op de Intel-macs ook Windows in een dual boot kan worden geïnstalleerd. Zoek je een alternatief voor (of naast) Windows, koop dan een Intel-mac, want je krijgt er gratis een Windows-machine bij (als je al een Windows-licentie in huis hebt). Windows kan overigens ook binnen Apple prima draaien op VMWare of Parallels als virtuele computer. Al gaat dit natuurlijk ten koste van de snelheid van Windows. En zou de nieuwe Leopard-PC al Vista-compatible zijn?

Kwaliteit garanderen

Dit verhaal is al zo oud als de Mac zelf. Door zelf de hardware te kiezen en te bouwen, zijn problemen tussen MacOs en de hardware vrijwel uitgesloten. Doordat Microsoft en Linux in het geheel geen invloed hebben op de hardware in de computer, ontstaan daarbij veel meer problemen. Een van de oorzaken waarom Windows zo complex is, maar tevens zo'n knap staaltje.

Apple, Microsoft, all the same 

Apple doet dus hetzelfde als Microsoft, maar dan net andersom. Koop je een pc, dan krijg je Windows tegen wil en dank erbij. Wil je MacOs kopen, dan krijg je er tegen wil en dank een computer bij. Dat laatste mag dus wel van de EU, dat eerste niet…

Meer hierover: Linux zorgt voor gezonde concurrentie

Meer hierover: Mac-minded, Windows-weary

Lees ook:Opvolger Windows Vista wordt Windows 7
Lees ook:Mac-minded, Windows-weary
Lees ook:Denktank wil pc’s zonder OS
Lees ook:Office en Windows steeds trager
Lees ook:Tribal usership Windows tegen de rest van de wereld

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “MacOs X wel op Intel, niet op de pc

 1. bruil

  Vreemde klaagzang, ik ben jarenlang van mijn vrije tijd beroofd door mijn gezin om die Windows troep draaiende te houden, nu naar een jaar ben ik en mijn achterban zielsgelukkig, Apple hardware en software hou het alstublieft bij elkaar, die Jobs verdiend een gouden stoel in de hemel. En wat is er op tegen als MS windows toegankelijk maakt voor OSX. Maar buiten dat ik heb nu 1 draadje met een scherm ip van die grote bak met draden. Bovendien krijg ik niet zo,n complete computer met software voor dat geld en hij is vele malen sneller en zonder virussen. Welterusten

    /   Reply  / 
 2. Klaagzinger

  Geen Klaagzang, maar iemand die van zuiver houdt. Gelijke monnikken, gelijke kappen. Als Microsoft niet aan koppelverkoop mag doen, dan Apple ook niet.

  Ik stel graag een eigen pc samen tegen marktconforme prijzen – dus niet tegen de woekerprijzen die Apple vraagt voor standaardonderdelen. Daarna kies ik graag een OS op mijn pc. Dat zou absoluut MacOS zijn.

  Ik werk sinds 1991 (jawel) op een Mac

    /   Reply  / 
 3. Skitel

  Daar komt bij dat je er gratis iLife (’08) bij krijgt, dus automatisch allemaal progammas die je bij een windows pc moet kopen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>