Linux communiceert als een puber

Riep ik eerder Linux is niet voor watjes, welnu, het klopt. Ik raak steeds meer vertrouwd met Mandriva Linux, maar mijn gevecht met Linux is nog lang niet beslecht. Het is alsof ik een puber wil opvoeden. Je stopt er van alles in, maar soms komt er verrekte weinig uit.

Zo ben ik nu een VNC-viewer aan het installeren om mijn razendsnelle en supervette Windows-pc op kantoor (deze staat ook op de nominatie om verlinuxt te worden) vanuit mijn laptop aan de eettafel te kunnen besturen.

In het MCC vindt ik allerlei VNC-dingen en op RealVNC.com vind ik een kant-en-klare VNC-server en -client. Dus de server installeren op mijn Windows-pc en de client – een handige RPM – op de Linux-laptop.

En dan wordt het stil. Zoals het ook stil werd bij de installatie van allerlei andere pakketten in Linux. Geen mooie snelkoppeling op het bureaublad of in het menu. Niets van dat al. Dus zoeken naar VNC en gevonden in de user/share map. Maar ja, wat ligt daar: een jar-bestand. That's all folks.

En zo gaat het vaak bij Linux-installaties. De installatie verloopt succesvol, maar de software is nergens te vinden. Of de software is gevonden, maar doet niets. Niet eens een foutmelding. Gewoon niets. Alsof je een puber iets vraagt. Puber kijkt je eens glazig aan en trekt zich dan weer terug in zijn schulp van autistische lethargie.

Het zal wel aan mij liggen, denk je dan als opvoeder. Nu ben ik ervan overtuigd dat er weer allerlei goede feeën met briljante tips komen, maar dat verandert niets aan de kern van Linux. Linux is gemaakt door en voor freaks.

Mijn queste: Linux geschikt maken voor de eenvoudige eindgebruiker bestaat dus uit vijf stappen:

 • Een zo compleet mogelijk Linux-pakket uitzoeken (dat kan Mandriva of Ubuntu of Kubuntu zijn)
 • Zorgen voor een lange lijst met software die daadwerkelijk werkt (ook de installatie moet eenvoudig zijn).
 • Zorgen voor een lijst met hardware die goed samenwerkt met de gekozen Linux-distri.
 • Documentatie maken die begrijpelijk en toegankelijk is.
 • Een landelijk netwerk van verkoop- en supportcenters opzetten.

Een bedrijfsplan is in de maak. Wie doet er mee?

Lees ook:Linux: Na het zuur, het zoet
Lees ook:Windows XP veiliger met beperkte rechten
Lees ook:Linux is niet voor watjes
Lees ook:Lief Linux-dagboek. Kubuntu valt af, jammer.
Lees ook:Windows kan slecht rekenen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Linux communiceert als een puber

 1. Reinout van Schouwen

  Beste Victor,

  Wat er waarschijnlijk gebeurd is: de RPM die je hebt geinstalleerd, heeft niet netjes de menustructuur bijgewerkt volgens de freedesktop-standaard.

  Dat soort problemen kun je voorkomen door geen programma’s lukraak van het web te downloaden en installeren, maar door eerst in de Mandriva-repositories te kijken. Zo kan ik in luttele seconden twee mooie VNC-viewers vinden: Vino (voor Gnome) en Krdc (voor KDE).

  Succes!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>