Adobe Flash verkwanseld aan Microsoft

Adobe Flash – ooit Macromedia Flash – is dood. Vakkundig om zeep geholpen door Adobe zelf. Was Flash ooit nog een platformloos fenomeen, sinds Flash 9 is het alleen nog volledig functioneel in Microsoft Internet Explorer. In ander browsers en andere besturingssystemen doet het voor spek en bonen mee.

Flash 9 is voor een aantal mogelijke functies afhankelijk van
ActiveX-elementen. Die zijn voorbehouden aan IE in MS Windows. Andere
browsers, laat staan andere besturingssystemen, kunnen hier niet mee
overweg en beschikken dus niet over de volledige functionaliteit van
Flash 9.

Gevolg: veel webdiensten en sites die Flash9-elementen
gebruiken werken alleen nog in MSIE. Zoals de internet-bank Bizner, of
Malmbergs online lesmethode Taalblokken. Dom van de makers, maar nog
dommer van Adobe.

Lees ook:Adobe introduceert Flash op televisie: YouTube vanuit de luie stoel
Lees ook:Adobe-documenten online
Lees ook:Het goud achter Google Chrome
Lees ook:Toekomstmuziek: ‘sociaal netwerken in 3D veel natuurlijker’
Lees ook:Google onderwijst basics over browsers en internet

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Adobe Flash verkwanseld aan Microsoft

 1. Serge Jespers (Adobe)

  Hi Victor,

  Ik ben werkelijk aan de grond genageld… Flash player 9 werkt perfect op andere browsers dus ik begrijp niet goed hoe je er bij komt? Je mag me gerust altijd even mailen om het probleem dat jij bent tegen gekomen te bespreken.

  Vriendelijke groeten,
  Serge Jespers

    /   Reply  / 
 2. Victor

  Ga maar eens met Linux, maakt niet uit welke browser, naar bijv. Bizner.nl en probeer daar de knop (flash-filmpje) BizBalance.

  Probeer eens in Taalblokken.nl een flash-animatie te gebruiken. Ik kan er nog meer noemen.

  Zowel Bizner als Malmberg geven desgevraagd toe dat hun Flash-dingen alleen werken in Windows. Malmbergs Flash-ding werkt zelfs alleen in IE7 op Windows.

  Flash biedt (sinds 8 als ik me niet vergis) immers de mogelijkheid om ook JavaScripts toe te voegen aan een Flash-project. Dus niet alleen maar ActionScript. Daarmee wordt de platform onafhankelijke status van Flash te grabbel gegooid.

    /   Reply  / 
 3. Serge Jespers (Adobe)

  Geen van beide voorbeelden is publiek beschikbaar dus kan ik niet checken wat er precies misgaat… Het lijkt me ook nogal sterk om door deze twee voorbeelden meteen te stellen dat Flash content nu gedoemd is om maar op één browser te werken. Er zijn voorbeelden genoeg die het tegendeel bewijzen.

    /   Reply  / 
 4. Victor

  Het Flash-platform is geschikt gemaakt voor eenzijdige (Windows, IE) producten, en zal daardoor ook worden gebruikt voor eenzijdige producten. Dat is nu al een feit.

  Door, als Adobe, ervoor te kiezen deze eenzijdigheid mogelijk te maken, is Flash niet meer per definitie platformloos.

  Wil je iets publieks? Probeer eens in een Linux- of Apple het volgende: Youtube filmpje openen en dan de knop Full Screen aanklikken. Werkt alleen in Windows.

    /   Reply  / 
 5. unnamed

  heeft iemand toevallig een licentie voor mij? ik moet voor 1/2 maand nog een nieuwe licentie aanschaffen van 130 euro… Belachelijk. Weet iemandmisschien een site om deze even vandaan te halen?

    /   Reply  / 
 6. Victor

  Unnamed: mijn weblog is geen platform om illegaal licenties uit te wisselen. Maar toevallig weet ik dat ze bij Adobe licenties in voorraad hebben…

    /   Reply  / 
 7. Serge Jespers (Adobe)

  Hi Victor,

  De full screen button werkt perfect op mijn Mac hoor…
  Ik begrijp nog steeds niet goed welke features enkel op Windows zouden werken. Kan je mij vertellen met welke versie van de Flash Player je deze problemen tegenkomt? Je mag me gerust een mailtje sturen om hier verder over te praten.

  Flash staat bekend om zijn cross-platform functionaliteit en het spreekt voor zich dat wij dat graag zo willen houden.

  Serge

    /   Reply  / 
 8. Victor

  Ik weet dat Flash daarvoor bedoeld is, maar leg dat ook eens aan de ontwikkelaars uit. Ga met Linux voor de grap naar http://www.bizner.nl/ en klik op de Flash-movie over BizBalance: online bankieren. Werkt niet. Bizner heeft ook bevestigd dat dit alleen in Windows kan. En zo kan ik er nog meer noemen.

  En natuurlijk gebruik ik de nieuwst Flash-player.

    /   Reply  / 
 9. Serge Jespers (Adobe)

  Beste Victor,

  Ik heb zonet de Bizner demo zonder probleem kunnen bekijken in Red Hat met FireFox en Flash Player 9…

  Serge

    /   Reply  / 
 10. Victor

  Ik kan zo een lijst zaken noemen die Flash zouden zijn, maar niet werken buiten IE en Windows. Waarvan zelfs de makers zeggen: kan ook niet buiten IE. Zoals de makers van Bizner mij per mail bevestigden.

  De vraag is nu: durf jij (ik ben zo vrij je te tutoyeren) de uitdaging aan? Bewijs mijn ongelijk a.d.h. van een aantal gewraakte diensten en ik beloof Adobe een gratis advertorial op mijn drukbezochte weblog…

    /   Reply  / 
 11. Serge Jespers (Adobe)

  Mail mij maar een lijstje!

    /   Reply  / 
 12. Harm

  Ik heb een Ubuntu 8.04 systeem voor mijn kinderen. Lekker snel, stabiel en geen gedonder met installatie problemen. Las dit toevallig en schrok een beetje. Mijn dochter is net naar de havo/vwo gegaan en kreeg een licentie voor Malmber epack. Maar met Firefox en Ubuntu geen enkel probleem. Alles werkt. Windows cd’s van oa Malberg. Even Wine geinstalleerd en alles werkt!!! Ook printen enz. Dus geen problemen met Flash what so ever.

    /   Reply  / 
 13. Victor

  Wij hebben voor al onze Multi Media studenten (met een MacBook) een dual boot systeem moeten maken met Windows ernaast alleen maar om Malmberg Taalblokken te kunnen draaien. Malmberg geeft zelf ook toe dat het systeem alleen op Windows draait. En eigenlijk werkt het volledig op de Mac behalve een aantal oefeningen met media (Win MediaPlayer) erin en enkele drop ‘n drag dingen.

    /   Reply  / 
 14. Xander

  Victor,

  Ik zie dat jij Serge op 3-12-2007 hebt uitgedaagd je ongelijk te bewijzen. Hij heeft daarop gereageerd met het verzoek een lijst te mailen en is de uitdaging dus aangegaan. Ik ben zeer benieuwd wat daar verder is uitgekomen. Kun je daarover een update geven?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>