Geen redactie, geen stijl, of gewoon geen geld?

Na alle commotie over de censuur op GeenRedactie.nl moet nog steeds de vraag beantwoord worden: wie wordt gecensureerd en waarom? Zolang Geen Stijl – de uitgever van GeenRedactie – zwijgt als het graf, moet ik zelf maar gaan gissen.

Het antwoord is te vinden in een uitspraak van de Geenstijl ‘oppergoden’ Dominique Weesie en Ambroos Wiegers: “wij zijn geen hoeren, opzouten!” (met dank aan Witheet.com voor het citaat).

Een ding is duidelijk: zou GeenRedactie communiceren over hun blokkades, dan zou dat heel anders overkomen op Blog.nl of Witheet.com. Maar op goede communicatie hebben we de GeenStijlers nog nooit kunnen betrappen. 

GeenRedactie is een linkdump-site. Een website die zelf geen inhoud biedt, maar afhankelijk is van wat anderen erop zetten. Dit soort websites zijn makkelijk te maken en leveren al snel veel traffic (dataverkeer via internet) op. De meest lucratieve websites hebben deze formule: Hyves, allerlei weblogs (niet Blog.nl, want dat zijn professionele bloggers die ook betaald worden voor hun arbeid), linkdump-sites, zoals Effe7 (even uit de lucht), NuJij.nl en nog meer. 

De volgende zinsnede van GeenStijl.nl spreekt boekdelen: 

Het geldgebrek zit ze blijkbaar hoog bij Geen Stijl.

Linkdumpers krijgen makkelijk vulling, veel traffic, maar beperkte reclame-inkomsten. Internet-adverteerdes staan liever op een site met echte inhoud en vooral met een duidelijke doelgroep. Hoe beter de inhoud en hoe duidelijker het publiek, hoe meer inkomsten.

Geenredactie.nl heeft geen duidelijke doelgroep en heeft niet of nauwelijks adverteerders.

Ondankbare honden 

De groei van GeenRedactie.nl is na de lancering mede zo snel gegaan door de vele weblogs (zoals Blog.nl) die daarop hun links dumpten. Toen er traffic nodig was speelden Weesie en Wiegers maar al te graag de hoer. Als het maar bezoekers opleverde in hun bordeel.

Maar traffic is duur. Er moeten dure servers worden gekocht of gehuurd en elke byte die door het lijntje gaat moet betaald worden. Geen Redactie is vooral een kwestie van Geen Inkomen en Veel kosten.

En dan ineens zijn de grote linkdumpers, de profs op het web, niet meer welkom. Ineens kan het er niet meer uit en wil het GeenRedactie-bordeel de grote jongens niet meer. De lichtekooien van Geen Stijl zijn kieskeurig geworden. Een trieste positie voor een hoer: te mooi om te negeren, maar te lelijk om iets te betekenen.

Allemaal prima, geen probleem: maar meldt dat dan even. Een bericht als: "We kunnen de grote websites niet meer bedienen omdat het te duur is", klinkt een stuk aannemelijker (wel heeeel zielig) dan "Dacht je nou echt dat we zitten te wachten op links van Witheet.com?"

Ik wacht nog steeds op een reactie van GeenStijl. Durven ze niet?

Zie ook: De GeenStijltjes leren het wel…

Wat vooraf ging:  Geen redactie, wel censuur

Waarmee het begon: Geen redactie, geen stijl

 

Lees ook:Geen redactie, wel censuur
Lees ook:Geen redactie, geen stijl
Lees ook:De GeenStijltjes leren het wel…
Lees ook:Nog een keer, nog een keer.
Lees ook:Nieuwe linkdumpsite speciaal voor weblogs

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Geen redactie, geen stijl, of gewoon geen geld?

 1. Joeri

  Ikzelf ben ook logger bij een groot Nederlands weblog en onderschrijf dit helemaal. Zodra er ergens ons logo of naam bij staat, maakt het geen schijn van kans.

  Maar wat doe je er aan? Niets natuurlijk!

    /   Reply  / 
 2. Victor

  Via een omweg kan alles. Kwestie van creatief zijn. Check maar even bij geenredactie.nl. Vandaag ondanks de blokkade vier artikelen gedropt.

    /   Reply  / 
 3. Joeri

  @Victor
  Links dumpen lukt bij GR lukt nog wel hoor.

  Dumpert komen we echter niet binnen, comments op GS met naam van onze website worden verwijderd en laat staan dat er OOIT aan bronvermelding gedaan wordt.

  En dat terwijl wij al duizenden bezoekers die kant op hebben gestuurd.
  Klaar mee dus!

    /   Reply  / 
 4. Victor

  Wat is de url van je weblog Joeri?

    /   Reply  / 
 5. Joeri

  Ja Victor,

  Als ik flabber.nl zeg, geloof je dat dan?

    /   Reply  / 
 6. Joris

  Hulde voor je berichten, Victor! En dank voor de inspanning natuurlijk… :-) Muzikale groeten, Joris

    /   Reply  / 
 7. Hans van Keeste

  Nou, dit is echt zo’n non bericht waar je niks mee kan. Wat een regelrechte afgezogen pleuriszooi!

    /   Reply  / 
 8. chantal

  Nederlands mooiste vrouwen

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>