Manon Thomas, gek op Mac

Niet verkeerd begrijpen, de kop boven dit artikel, maar geruchten gaan dat Manon Thomas al die mooie foto's en filmpjes onvrijwillig heeft gedeeld met haar medemens, doordat ze haar draadloze internetverbinding niet beveiligd had. Het zal je maar gebeuren.

Helaas heeft een groot deel van de mensheid, vaak zonder het te weten, een Wifi; draadloos internet. Veel mensen krijgen tegenwoordig standaard van hun internetprovider een modem/router met Wifi erin. Hebben ze hun computer via een draad aangesloten, dan wordt aan het Wifi verder geen aandacht geschonken. Jammer, want de buren kunnen gratis meeliften op hun internetverbinding en iedereen die door de straat loopt kan inbreken op de computer. Vraag het Manon…

Er zijn nogal wat ingewikkelde beveiligingsprotocollen (WEP en dergelijke) voor een Wifi, die ook in Windows niet makkelijk in te stellen zijn. Maar er is een kortere weg, namelijk die van het MAC-adres.

Elke computer heeft één of soms twee MAC-adressen. Dat is een lang nummer dat specifiek bij de computer hoort die je hebt. De meeste Wifi-apparaten (modems, routers en zo) kunnen MAC-adressen blokkeren. Je stelt dan in je eigen Wifi-apparaat in dat alleen de MAC-adressen van jouw eigen computers via het Wifi-apparaat mogen communiceren. Alle andere computers zien jouw Wifi wel, maar kunnen er verder niets mee. Het beste slot dat een draadloos thuisnetwerkje kan hebben.

De meeste Wifi-modems zijn in te stellen via de browser. Vaak moet je surfen naar een adres als 10.0.0.150 of 10.0.0.138. Dit staat in de handleiding van het apparaat. Dan verschijnt er een venster waarin je allerlei instellingen kunt maken voor je Wifi-modem of router.

Zoek eerst naar een lijst met de MAC-adressen die met jouw Wifi verbonden zijn. Vaak zijn die te vinden in de DHCP-lijst (vergeet al die afkortingen, die doen er niet toe).

Er kunnen ook computers in de lijst staan die niet van jou zijn, maar bijvoorbeeld van de buren. Dat wil niet zeggen dat de buren ook via jouw netwerk internetten, maar ze zijn waargenomen door de modem/router. 

Schrijf de MAC-adressen over die bij jouw computers horen.

Zoek dan naar de instelling om MAC-adressen te filteren.

Je kunt in dit venster MAC-adressen toevoegen aan de lijst met toegestane MAC-adressen. Zorg dan dat het vinkje in  Enable MAC-address filteren (of hoe het maar heet bij een ander modem) aan staan.

Sla de wijzigingen op en klaar is kees.

Wat nu als je een andere computer koopt? Elk modem is via een knopje te resetten. Na het resetten zijn alle instellingen verdwenen – dus ook het MAC-adresfilter – en kun je het MAC-adress van je nieuwe computer instellen.

Wat is jouw MAC-adres?

Hoe weet je nu wat jouw MAC-adres is? Open via het startmenu en de Bureau-accessoires de Opdrachtprompt.

Typ dan de volgende opdracht: ipconfig /all

In de lijst vind je het Fysiek adres. Dat is het MAC-adres van jouw computer. Het kan zijn dat je computer meerdere adressen heeft. Voeg ze dan allebei toe aan de instellingen van de modem/router.

Lees ook:WiMax is nieuwe standaard voor draadloos internet
Lees ook:Meeliften op internetverbinding van de buren niet strafbaar
Lees ook:Tools voor privacy, lullig voor Big Brother
Lees ook:Draadloze SD-kaart voor draadloos uploaden van foto’s
Lees ook:Groen licht voor stadsdekkend draadloos internet in Groningen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Manon Thomas, gek op Mac

 1. Maurice

  ieder stukje beveiliging op een pc is er 1 en ik ga dit stuk ook niet afkraken want idd het is een hele goede en sterke optie alleen niet voldoende. Het mac adres is namenlijk te klonen dus men kan een computer of een stukje hardware het mac adres geven van een andere computer, let wel het gaat hier om ervaren gebruikers maar het is goed mogelijk.
  Een tip die hierbij zou passen is de volgende: alles wat op uw PC staat is voor anderen te lezen en te downloaden zolang de hacker maar verstand van zaken heeft zelf het meest beveiligde netwerk, dat van de FBI krijgt te maken met hackers en daar worden jaarlijks miljarden euro’s aan beveiliging uitgegeven.

  in deze wetenschap is er dus maar 1 oplossing

  koop een externe harde schijf liefst 2 en gebruik deze voor u data wanneer u gaat surfen op internet koppelt u deze los.

  staan er op deze harde schijven data die strikt voor u bestemd is. koop dan een programma die de data versleuteld zodat de eerlijke vinder bij een diefstal geen gebruik kanmaken van de gegevens op deze schijf.

  internet is 1 groot netwerk en wees u dus bewust van de gevaren.

    /   Reply  / 
 2. Victor

  De door u genoemde kloonmethode wordt niet echt losgelaten op doorsnee burgers, maar op bedrijfsnetwerken. De beoogde doelgroep voor dit artikel zijn mensen als u en ik. Ik denk niet dat het realistisch is om elke burger op pad te sturen voor externe verwisselbare vaste schijven en permanente versleuteling van data.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>