Google en Wikipedia nemen de wapens op

Google en Wikipedia, samen goed voor de meeste pageviews op internet, gaan direct de concurrentie aan. Google begon verleden maand met de aankondiging van Knol – een directe concurrent van Wikipedia, maar wel met een eigen formule.

Wikipedia kondigde dit weekeinde de lancering van een nieuwe zoekmachine aan: Wikia.com. De alpha-versie is inmiddels te gebruiken. 

De formule van Wikia draait om openheid. Terwijl de algoritmen van Google potdicht zijn en net zo geheim als het recept van Coca Cola, maakt Wikia deze openbaar. Het zijn de algoritmen die bepalen hoe eenweb site bovenin de lijst met zoekresultaten belandt.

Bezoekers kunnen de zoekresultaten ook meteen van sterren voorzien, zodat bij een latere zoekopdracht de populairste sites bovenin belanden. Een beetje zoals bij veel linkdump-sites.

Google's Knol wijkt ook wezenlijk af van Wikipedia. Knol wordt niet door goedbedoelende burgers gevuld, maar door terzake deskundige mensen die hun sporen op het gebied van de wetenschap waarover ze schrijven verdiend hebben. Google wil hiermee de vele wetenschappelijke publicaties die met name door onderzoekers van universiteiten gemaakt worden ontsluiten voor het publiek.

Lees ook:Google eens verder dan je neus lang is
Lees ook:Google gaat strijd aan met internet-vervuilers
Lees ook:Google slaat alarm bij gehackte site
Lees ook:Snap: nieuwe intuïtieve zoekmachine
Lees ook:Google mag SM-foto’s oud-topman Formule 1, Max Mosley, niet indexeren

1 Reacties // Reageer

One thought on “Google en Wikipedia nemen de wapens op

  1. Henk

    Correctie: Wikia heeft niets te maken met Wikipedia, het is enkel een initiatief van de oprichter van Wikipedia, die nog wel meer doet naast het ontwikkelen van Wikipedia.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>