Nederland – Microsoft-land: geen Linux-pc te vinden

Alle grote pc-ketens even gecheckt: geen enkele winkel of keten biedt computers aan met een ander OS dan Windows. Even aan de andere kant van de sloot gekeken, want daar waren o.a. in de grote Wal-mart-keten de goedkope Linux-pc's met gOS erop niet aan te slepen. Aan diezelfde kant van de sloot vond ik ook het volgende bericht:

Until recently, Linux PCs were about as easy to find in stores as a
vinyl record. Now, personal computers with the Linux operating system
pre-installed are becoming more readily available, thanks to new models
from upstarts and established PC makers — and disappointment with Microsoft's new Windows Vista OS.  (bron: Yahoo News).

Dat rondje bellen leverde het volgende bedroevende resultaat op:

- MyCom: geen Linux, alleen Windows

- Dynabyte: geen Linux, alleen Windows 

- Computerland - uberhaupt niet te bellen, maar op de site niets te vinden. Leuke service trouwens: heb je klachten of storingen, verwijst de site gewoon door naar de fabrikanten van de onderdelen.

- Informatique: geen Linux, alleen Windows. De zelf geassembleerde machines worden ook zonder OS geleverd. Dit wordt ook op de offerte vermeld.

- Paradigit: geen Linux, alleen Windows.

Aangevoerde argumenten: "Er zijn teveel Linux-soorten waardoor we geen support kunnen leveren", "Niemand wil Linux", "Waarom zou je Linux nemen?", "Merk-pc's (zoals Asus, HP, red) hebben standaard Windows." 

Dan vraag ik nogmaals: In welk land leeft Minister Heemskerk? Hij beweert dat er geen probleem is met de koppelverkoop van computers en Windows en dat de consument de vrije keus heeft. Mooie keus: Wilt u Windows Vista Home, Windows Vista Basic of Windows Vista Ultimate?

Lees ook:XP is dood, leve XP
Lees ook:Vista SP1 is een fiasco: geen betere prestaties
Lees ook:Verliefd op Windows Vista
Lees ook:Linux steelt van Windows
Lees ook:Windows XP SP3, Vista maar dan zonder problemen

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Nederland – Microsoft-land: geen Linux-pc te vinden

 1. Savage

  Die Wallmart PC was trouwens een goedkope schijtbak. De enige reden dat daar geen Windows op stond, was omdat zelfs de oem-versie de waarde van de pc onderdelen ver zou overtreffen.

  Voor de rest heb je natuurlijk helemaal gelijk, maar ik kan de resellers niet helemaal ongelijk geven. De grote jongens zoals HP, IBM, Asus, Dell enzo zullen het goede voorbeeld moeten geven. Zij zullen reclame moeten maken voor PC’s met Linux en de consument overtuigen dat het ene alternatief is.

  De Linuxmakers en computer resellers hebben daarvoor geen budget. Als je nu Linux computers in je winkel plaatst is er niet een hond die er één koopt.

    /   Reply  / 
 2. Ad

  http://www.ikbenstil.nl verkoopt linux pc’s en stille ook ;)
  En met linux heb je er duizenden gratis programma’s bij..aanrader!!!

    /   Reply  / 
 3. Rian

  Modern.nl verkoopt ook een Linux PC =X

    /   Reply  / 
 4. Penguin

  Maar Mensen?!
  Hebben jullie de clue van het verhaal gemist?
  Het gaat er gewoon om dat bijna elke winkel aan koppelverkoop doet.
  Als ik een nieuwe PC of laptop koop maak ik toch zelf wel uit wat voor een besturingsysteem ik wil. Moet verdomme niet gekker worden.
  Waar kan ik deze klacht nu kwijt? Ik wil geen Microsoft sponsoren met mijn volgende aankoop.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>