Linux, zwaar ruk: leuk voor later

Ik gooi de handdoek in de ring: Linux gaat eruit. Alleen voor de webdingetjes die ik ontwikkel gebruik ik nog de Linux-partitie. De rest wordt weer Windows.

Een opsomming leert waarom…

… deze keuze bijzonder voor de hand ligt.

- Externe USB-schijf werkt niet
- Virtuele Windows werkt niet in Linux – want kan geen muis vinden
- Boekhoudsoftware alleen voor Windows
- Xs4all webdisk alleen voor Windows
– Xs4all Softphone alleen voor Windows
- Telebankieren is alleen voor Windows
- Geluidskaart (onboard) werkt niet in Linux
- SATA werkt niet in Linux
- Scanners werken niet in Linux
- Labelwriter werkt niet in Linux
- Satelliet-ontvanger werkt niet in Linux
- DTP-software voor Linux is beneden de maat
… er zal nog wel meer bijkomen
- inderdaad: Linux wil nu niet meer opstarten na een autom. update. 

Voordat nu de hele Linux-horde weer over me heenvalt met argumenten als: Windows is óók moeilijk en Het komt door de hardwareboys… dat is allemaal volstrekt irrelevante informatie. Relevant is dat mijn doodordinaire pc onder Linux een impotent ding is en onder Windows alles prima doet. De nukken die Windows vertoont vallen in het niet met de onmogelijkheden waar ik met Linux tegenaan loop.

Liever een iets minder vriendelijke Windows, dan een impotente en niet werkende Linux. Sorry jongens. Later opnieuw proberen. Ik kom in Mei naar de Ubuntu-dagen, met mijn PC. Die uitdaging staat, maar ik verwacht er eerlijk gezegd weinig heil van.

Get a Mac

Over enkele weken heb ik mijn laatste Vista-project afgerond en komt er een nieuwe pc voor mijn laatste grote klus: proza. Dat wordt een nieuwe MacBook Pro. Het beste van twee werelden en al mijn hardware is daarmee compatibel. Ook daarin kan in Dual Boot Windows draaien.

Duur? Als ik alle uren die ik aan Linux heb zitten sleutelen bij elkaar optel, was ik veeeeeeel goedkoper uitgeweest door meteen een Mac te kopen. 

Lees ook:Met pensioen
Lees ook:Linux-dagboek, durf ik?
Lees ook:Linux: Na het zuur, het zoet
Lees ook:Nederland – Microsoft-land: geen Linux-pc te vinden
Lees ook:Rusland verruilt illegale Windows-kopie voor legale Linux

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Linux, zwaar ruk: leuk voor later

 1. Hans Voss

  Nou, de hele lijst van wat jou opnoemt dat niet werkt heb ik óf wel zien werken, of is omdat je probeert om Windows software te draaien onder Linux (Webdisk xs4all). Uiteraard gaat dat laatste waarschijnlijk niet werken.

  Mogelijk de DTP software die onder de maat is kan ik je gelijk in geven. Daarvoor moet je idd een Mac gebruiken ;-) .

  Ik heb onlangs een nieuwe printer/scanner gekocht (HP Laserjet M1120n), nagelnieuw en ik kon op Google helemaal *niets* vinden over Linux ondersteuning. Toch werkt het, gewoon met bestaande drivers, zowel de printer als de scanner. Gewoon in Ubuntu, zonder problemen.

  Mijn server werkt met SATA disks. In een RAID opstelling.

  Externe USB schijf. Ik heb op mijn ‘stokoude’ IBM T42 laptop op dit moment meer dan 400GB aan externe (USB) disks hangen (400GB HDD en 20GB iPod).

  Voor de rest is het een kwestie van de juiste softare vinden (en niet willen vasthouden aan wat je onder Windows ook gebruikt).

    /   Reply  / 
 2. Victor

  … of andere hardware kopen die wel met Linux wil. En dat is toch een beetje het paard achter de wagen.

  Ik ken mensen genoeg bij wie Linux draait en al dat soort dingen. Ons hele serverpark (120 webservers) draait op Linux.

  Maar mijn doordrinaire pc dus niet. Teveel haken en ogen. En ik was echt niet van plan om voor circa 400 euro andere hardware te kopen, alleen maar om Linux te draaien.

  Vandaar nog steeds mijn conclusie: Linux is niet geschikt voor de doorsnee eindgebruiker.

    /   Reply  / 
 3. Acarya

  Ha Victor,

  Sneu voor je, dat je je “doordrinaire pc” niet met Linux kunt gebruiken. Nou, troost je met de gedachte dat 64bits Windows – gebruikers geen gebruik kunnen maken van xs4all webdisk: daar is geen software voor. Dat verzin ik niet zelf, maar dat staat op de xs4all pagina over webdisk: http://www.xs4all.nl/allediensten/experimenteel/webdisk.php
  Daar had je ook kunnen lezen dat je voor Linux geen software nodig hebt om webdisk te gebruiken: Linux ondersteunt dat standaard al. Net als Mac-os, trouwens. Dus op je Macbook kun je het ook gebruiken.
  Ik weet niet bij welke bank jij zit, maar ik heb met mijn Linux geen problemen bij de Rabo, hoor. Dat werkt al jaren goed, daar.
  Verder nog een tip: Ook al ben je schrijver, zo nu en dan iets lezen kan geen kwaad, hoor ;-)

    /   Reply  / 
 4. Victor

  Banken is net als hardware: je gaat niet naar een andere bank, omdat je zo nodig op Linux moet. De PC moet mijn activiteiten ondersteunen. Met Linux kan dat niet, dus terug naar Windows. Al is het met een weemoedig gevoel…

    /   Reply  / 
 5. Robin

  Hey Victor,

  Is die satkaart een hauppauge? (technotrend) Ik heb die namelijk wel eens zien draaien onder mandriva, dus zou onder ubuntu ook wel moeten willen werken. Jammer dat je het verder niet een de praat krijgt.

  Groeten,
  Robin.

  Ps: Alles gezond daar?

    /   Reply  / 
 6. Stephan

  Ik ben zakelijk wel voor 95 % over, geen enkel probleem, maar nu gebruik ik alleen simpele werkstations.

  Voor die enkele windowsapplicatie die ik nog nodig heb gebruik ik of Crossover (wine variant) of de Terminal Server Client met een verbinding naar een VM-Ware server. En heel sporadisch de dual boot optie.

  Open office werkt
  Firefox werkt
  IE4Linux werkt
  Exact voor Dos werkt
  BTW aangifte software voor windows werkt via Crossover
  IB/VPB aangiftesoftware voor windows werkt via VM-ware
  Clienten administratiesysteem voor windows werkt via VM-Ware

  Meer heb ik toch echt niet nodig.

  (ik heb trouwens thuis op een ubuntubakkie Enemy Territory : Quake Wars draaien, hoezo linux is niet geschikt als game-platform)

    /   Reply  / 
 7. Vincent

  Beste Victor,
  Ik weet niet welke Linux-smaak jhij hebt getest, maar onder Ubuntu 7.10 werkt externe usb prima, kan ik telebankieren (ja, na een kleine softwaredownload) doet mijn oude printer het in één keer perfect (wat bij Vista niet het geval wordt), kan ik m’n oude scanner blijven gebruiken (bij Vista is die ‘opgegeven’, zowel door MS als door HP) en de geluidskaart werkt gewoon zoals ‘t moet.
  Voor Vista moet ik straks hardware vervangen, voor Ubuntu dus niet…
  Reden waarom ik Vista zo lang mogelijk (ws permanent) buiten de deur houd.
  Dus eens een ander Linux-smaak proberen?

    /   Reply  / 
 8. Victor

  (lichtelijk geagiteerd…) Vincent, lees voor de grap dit forum eens terug. Genoeg geprobeerd…

  Het is voor sommigen erg moeilijk om zich erbij neer te leggen dat Linux niet altijd en overal werkt.

    /   Reply  / 
 9. Reinout van Schouwen

  Wat Acarya zegt: XS4ALL webdisk is niets anders dan een webdav-verbinding naar je xs4all home directory, die je onder GNOME of KDE (ook via SFTP) moeiteloos kunt maken. XS4ALL VOIP heb ik gebruikt met het (cross platform) pakket Ekiga, werkt ook prima. Zie ook http://www.ekiga.org/ .

    /   Reply  / 
 10. mark

  “Boekhoudsoftware alleen voor Windows”
  “Scanners werken niet in Linux”
  “Xs4all webdisk alleen voor Windows”
  etc..

  Je bent wel erg snel met het trekken van conclusies, dus om dat jij je scanner niet aan de praat krijgt werken scanners niet?
  En omdat jij te dom bent om software te installeren op Linux bestaat “Boekhoudsoftware alleen voor Windows”?
  En omdat jij niet snapt hoe webdav werkt is “Xs4all webdisk alleen voor Windows”?

  Volgens mij ben je gewoon dom.

    /   Reply  / 
 11. stephan

  @mark

  Voordat je zelf snel conclusies trekt, geef mij eens een voorbeeld van een fatsoenlijk boekhoudpakket dat native onder linux werkt

  Het enige pakket dat mij is opgevallen is Cash maar dat is ook niet ideaal.

  En web based applicaties komen er bij mij niet in.

  Met je laatste opmerking geef je precies weer wat het probleem met linux is, je moet weten hoe het werkt en dat maakt het minder geschikt voor de huis tuin en keuken gebruiker.

  M.u.v. Ubuntu dat functioneert steeds beter en is enorm goed met hardware herkenning.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>