Jippie, wel Linux, maar heel veel Geen

Ik kan toch op Linux. Sterker nog elke simpele ziel in Nederland kan volledig en zonder moeilijke dingen met Linux werken. Simpeler kan gewoon niet. Vandaar misschien ook de naam van de pc: simPC.

De simPC is wellicht nog dommer dan de beoogde gebruiker…

De beoogde gebruiker is gewoon digibeet, maar hoeft daarom nog niet
dom te zijn. De simPC is zo dom dat het niet eens over een
langetermijngeheugen beschikt: geen vaste schijf, geen
besturingssysteem en dus al helemaal geen Windows!!!

Geen, niets en dan nog minder

Geen Windows, geen vaste schijf, geen Office, geen programma's installeren, geen hardware installeren, geen internetinstellingen maken, geen e-mailprogramma installeren of instellen, geen games en dus geen vlijtige kinderhandjes die in een onbewaakt ogenblik de pc vakkundig over de zeik weten te helpen. Geen multimedia-dvd's, geen eigen software, geeneens een cd-speler.

Geen updates installeren, geen virussen en addware, geen backups maken of bestanden kwijtraken, geen firewalls aanzetten en helemaal geen waarschuwingen van het irritante Windows Beveiligingscentrum. 

Heel veel geen dus, maar toch, voor een bepaalde doelgroep, vooral veel wel

Wat dan wel?

Wel een volwaardige pc die via internet het besturingssysteem direct in het werkgeheugen laadt. Dat besturingssysteem is gebaseerd op Linux en bevat eigenlijk alle software die je nodig hebt om vrijwel alles op internet te kunnen. Je kunt ermee telebankieren, surfen, mailen, etc.

Daarnaast bevat de pc (na aansluiting) het volledige pakket OpenOffice.Org waarmee dus alles gedaan kan worden wat ook met het dure Microsoft Office kan. Ook van alles voor beeldbewerking en fotobeheer, dus de fotoliefhebber kan zijn lol op.

De pc heeft een soort virtuele webschijf zodat je toch eigen bestanden kunt opslaan in je computer, zoals je dat met een gewone computer doet. De bestanden worden echter opgeslagen op een webserver. 

Beperkingen

De een zal het als beperking zien, de ander als een groot voordeel: je kunt er geen eigen dingen op aansluiten en installeren. Er kan dus geen game op worden geïnstalleerd of dvd-speler op worden aangesloten. Wel kun je een externe USB-schijf of USB-geheugenstick op aansluiten zodat je je eigen bestanden behalve op je virtuele webschijf ook op een eigen geheugenmedium kan zetten.

Kortom: de ideale senioren-pc, want behalve geleverd door een leverancier in de buurt, ook voorzien van een goede cursus. 

Lees ook:Windows kan slecht rekenen
Lees ook:Zonbu – simpel computeren
Lees ook:Google OS is een bestseller
Lees ook:Zet Linux op je PS3
Lees ook:Denktank wil pc’s zonder OS

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Jippie, wel Linux, maar heel veel Geen

 1. Stephan

  Damn small linux ook al eens geprobeerd, best geinig hoor om linux te draaien vanaf een 64mb USB stick.

    /   Reply  / 
 2. Victor

  Ik ben er wel mee bezig geweest Stephan. Had er de tijd niet voor.

  Overigens: je hebt mijn Linux-worstelingen gevolgd, ik denk dat mijn moederbord niet helemaal integer meer is. Zou oorzaak van veel ellende kunnen zijn.

    /   Reply  / 
 3. Stephan

  Kan natuurlijk, maar dan moet Windows ook problemen geven. Er zijn trouwens prachtige (linux bases ;) ) tools te vinden op het internet die even je geheugen en moederbord checken.

  Ik dacht mij te herrinneren dat Kanotix bug hunter een aantal tools in zich herbergt, ook handig wanneer je de wachtwoorden van windows kwijt bent, die kan je hiermee namelijk ook prachtig mooi uitlezen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>