Filmpje: Mark schiet een Afgaan dood

Sommige soldaatjes zijn blijkbaar zo trots op het afmaken van een 'terrorist', dat een filmpje ervan – gemaakt vanuit de Apache-helikopter – op YouTube is beland. En het blijft er staan, want onze oorlogsmachine moet veel reclame maken om nieuwe recruten te werven.

De naam van de piloot is in het filmpje duidelijk te horen: Mark. Mark hangt in de lucht met zijn Apache om iemand op bevel van een US-officier uit te schakelen. En dat alles mogen wij meebeleven op YouTube.

Dit YouTube-filmpje toont dus duidelijk wat de Nederlandse missie in Afganistan doet. Scholen opbouwen, infrastructuur opzetten, voorzieningen neerzetten, kortom, opbouwwerk.

Woorden 

De definitie van het woord Terrorist moet inmiddels wel even herzien worden. Een terrorist is dus iemand die zich in zijn eigen land verzet tegen militaire overheersing van een vreemde mogendheid.

Vroeger, zeg maar vijfenzestig jaar geleden, heette zo iemand een 'verzetsstrijder'. Dat woord is inmiddels met pensioen gegaan. Taal verandert en wij veranderen met onze nieuwe media mee. Nu noem je zo iemand dus terrorist. Het is maar van welke kant je het bekijkt …

Lees ook:Dictatuur via internet: de virtuele burka
Lees ook:Nazi’s op Google, een moeilijk dilemma
Lees ook:Paul de Leeuw is zijn eigen bananenschil
Lees ook:Ik wil gelogd worden!
Lees ook:App met laatste nieuws over Mark Rutte: De Mark

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Filmpje: Mark schiet een Afgaan dood

 1. Bout

  Lieve Victor, Het woord “verzetsstrijder” is niet met pension gegaan, maar met PENSIOEN… taal verandert, zullen we maar zeggn.
  En Mark? Die zorgt er voor dat onze eigen soldaten hun opbouwwerk veilig kunnen doen, zonder daarbij gehinderd te worden door kogels of zelfmoordaanslagen. Bovendien heeft hij er niet om gevraagd of dit filmpje op internet gezet kon worden, zoals we inmiddels allemaal wel weten. Ach ja, makkelijk gezegd allemaal. Veilig thuis achter de computer.

    /   Reply  / 
 2. Victor

  tenminste iemand de me lief vind… ik ben ontroerd.

    /   Reply  / 
 3. Stephan

  Het is wat lastig om op te bouwen terwijl er baardmansen zijn die die opbouw niet echt kunnen waarderen, daarbij pogen ze ook nog eens diezelfde opbouwers naar de andere wereld te helpen. Met dat in het achterhoofd kan ik het filmpje echt niet schokkend vinden, buiten het feit dat oorlog per definitie schokkend is.

  Het moet natuurlijk niet zo zijn dat Nederland in Afghanistan maar niet doen en daarmee jongens op de grond aan onevenredige risico’s blootstelt.

  M.i. heb je 2 keuzes ofwel,
  Je trekt je mensen terug ofwel je pakt het militair zo voortvarend aan dat er ook daadwerkelijk iets gedaan kan worden.

  Als je naar dit filmpje kijkt en je hier een mening over vormt, houdt dan even screbrenica in je achterhoofd, die vele doden daar is een direct gevolg van de pappen en nathouden mentaliteit van de Nederlandse (en europese) politiek, als de Luchtmobiele brigade ten tijde van screbrenica had beschikt over zware artillerie, pantservoertuigen (de voortreffelijke Leopard II) en Apache gevechtshelicopters, en de politieke lef om in te grijpen, was Srebrenica nooit ingenomen.

    /   Reply  / 
 4. Stephan

  Nog even ter aanvulling:

  Vergeet niet dat de Talitubbies ook het land hebben bezet, de noordelijke alliantie was ook bezig om deze repressieve club het land uit te pleuren. De VS heeft nooit een daadwerkelijke invasie en bezetting van Afghanistan doorgevoerd, daarvoor hebben zij en de Nato te weinig troepen in het land.

  Het land is heroverd op de Taliban destijds, met steun van de Amerikanen itt Irak wat wel een illegale oorlog was en is.

  Voordat je de Talitubbies verzetsstrijders noemt moet je eerst naar de middelen kijken die deze “verzetsstrijders” hanteren, en dan zul je al snel tot de conclusie komen dat hier niet echt sprake is van verzet maar eerder terreur tegen de eigen bevolking.

    /   Reply  / 
 5. Victor

  zijn europa en de v.s. zo alwetend en hoogstaand dat ‘wij’ mogen oordelen over hoe andere landen en volkeren hun “tijd” inrichten?

  in het verleden heeft noord-europa ook minder florissante tijden gekend. andere volkeren meenden toen ons ‘beschaving’ te moeten brengen – de Romeinen bijv. – en ook die perioden staan nu nog steeds te boek als overheersing.

    /   Reply  / 
 6. Stephan

  Mooiverhaal maar het heeft niets van doen met de situatie zoals deze van toepassing is in Afghanistan.

  Allereerst is er feitelijk geen sprake van een bezetting in Afghanistan, daarvoor is de aanwezige troepenmacht te klein (40.000 VS soldaten).

  Op de tweede plaats is de taliban niet verjaagd door de VS maar door de Noordelijke alliantie, die al sinds, de staatsgreep door de Taliban in 1996, bezig waren om de religieuze dictatuur omver te werpen.

  en op de derde plaats heeft de Taliban zelf de inmenging van de VS veroorzaakt, door een zekere baardmans genaamd Bin Laden, te beschermen en hem de gelegenheid te bieden om andere baardmansen te trainen.

  Je moet de bezetting van Irak niet verwarren met de situatie in Afghanistan.

    /   Reply  / 
 7. Victor

  zinloze discussie, maar ik ben blij dat je inziet dat de v.s. inderdaad ongevraagd ook Afg. is binnengevallen en niet alleen Irak.

  Laten we het bij de battle tussen Windows en Linux houden en dan noem ik Linux-extremisten voortaan Bin Linux ;)

    /   Reply  / 
 8. Stephan

  Waar staat dat ik stel dat de VS Afghanistan is binnengevallen???

    /   Reply  / 
 9. Daan

  Volgens mij sneden verzetsstrijders destijds niet doodleuk hoofden van onschuldige mensen eraf, of heb ik dat verkeerd? Tegenwoordig kunnen we helpen in andere landen dus dat moet ook gebeuren. Ik vind het zeer naief om te zeggen dat nederland alleen maar talibanstrijders neermaait. Ze zijn zeker bezig met opbouw, maar de taliban wil het land voor zichzelf dus denk je nou zelf dat nederland er onbeschermde militairen laat helpen met de opbouw? echt onzin..

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>