Ik krijg straf van de RvdJ

Volgens de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) ben ik op mijn weblog 13 keer over de schreef gegaan door het tonen van en het linken naar naaktfoto's van Manon Thomas. Dit moet ik concluderen uit een uitspraak van deze Raad in een zaak tussen Manon Thomas en de website van de Telegraaf.

In het kort komt die uitspraak erop neer dat natuurlijk het vertonen van illegaal verkregen foto's en filmpjes niet is toegestaan. Maar de uitspraak gaat nog verder….

…Ook het linken naar dit materiaal op een andere site, of zelfs het
linken naar een Google-zoekresultaat dat deze foto's oplevert is
volgens de Raad van de Journalistiek niet toegestaan.

Volgens de RvdJ zou dus een verwijzing naar Mein Kampf online – Mein Kampf is immers een verboden boek in Nederland – verboden behoren te zijn. Zo'n verwijzing vinden we op het forum van de PVV van Geert Wilders, maar ook op de site van Radio Islam. Zelfs de verwijzingen die ik hier pleeg – hyperlinks naar hyperlinks naar illegaal materiaal – mag niet volgens de RvdJ.

Nu is de Raad geen wetgevend orgaan. Het doet uitspraak in media-conflicten en het ligt in deze zaak aan de Telegraaf of die iets met de uitspraak doet. De RvdJ kan geen straffen opleggen. Deze uitspraak van de RvdJ legt echter wel gewicht in de schaal bij een eventuele juridische procedure.

Eigenlijk zou – volgens deze uitspraak – de RvdJ Google dus verplichten om alle zoekresultaten van de Google-robots te filteren op dit soort content. De RvdJ is hiermee m.i. haar doel ver voorbijgeschoten en maakt zichzelf als adviesorgaan voor internetjournalistiek volstrekt ongeloofwaardig.

Hyperlink – nieuwe ethiek 

Internet werkt nu eenmaal anders dan de gedrukte media. In gedrukte media bestaat het fenomeen hyperlink niet, er is niets in gedrukte media dat daar ook maar op lijkt. Voor het fenomeen hyperlink moet een nieuwe ethiek worden uitgewerkt. Die nieuwe ethiek gaat verder dan het doortrekken van oude lijnen naar nieuwe media.

Hoe dan wel? Ik weet het niet. Misschien moet men zich erbij neerleggen dat de dynamiek van internet bepaalde ongewenste zaken nu eenmaal mogelijk maakt. Publicatie van 'verboden' materiaal kan via de rechter worden aangevochten. Wordt dit materiaal verwijderd, dan is ook de hyperlink niet meer actief. Verder kun je niet gaan.

Lees ook:Nazi’s op Google, een moeilijk dilemma
Lees ook:Manon Thomas heeft gewonnen
Lees ook:Kleine webwinkels in de knel door verouderde wetgeving
Lees ook:Perskaart voor journalistieke webloggers
Lees ook:Twitter-verbod in rechtbank ‘misverstand’

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Ik krijg straf van de RvdJ

 1. Michael

  Interessante bespiegelingen, thanks dus Victor.

    /   Reply  / 
 2. F. Kroeze

  Je bent conseqent aan het zoeken naar de grens. Nu heb je het gevonden en huil je als een klein kindje.

  Weer een minder bij de favoriten

    /   Reply  / 
 3. Stephan

  Een hoog kill the messenger gehalte, niet de oorspronkelijke content ligt onder de loep maar het deeplinken er naar toe.

  Affijn de RvdJ is een papieren tijger dus deze uitspraak zegt niet zoveel.

    /   Reply  / 
 4. Victor

  Peter lezen Kroeze: ik huil niet, maar leg uit dat de uitspraak niet bij internet past. De raad redeneert teveel vanuit de papieren media. Zie ook mijn recente post hierover: Manon Thomas heeft gewonnen.

  Ik confirmeer me echter wel aan de uitspraken van de RvdJ.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>