Portals verpesten internet

In een uitgebreid artikel spreekt mediaprofession Henk Blanken zich uit over portals en echt lovend is hij niet. Ik zie dat anders, iets minder genuanceerd: portals zijn zwaar klote en verpesten internet.

Doe als experiment eens een willekeurige zoekactie met Google of Yahoo, bijvoorbeeld om een fietsenwinkel te vinden in Roodeschool. De eerste pagina's met zoekresultaten zijn vergeven van de portals die volstrekt niets anders bieden dan verwijzingen…

… naar elkaar, naar advertenties en naar bijvoorbeeld een fietsenmaker in
Den Bosch of een makelaar in Haarlem. Want makelaars doen in huizen en scholen zijn ook huizen en
ook in Roodeschool staan huizen te koop.

De bertreffende fietsenmaker is minder actief en vaardig in zijn zoekmachinemarketing en staat, achter al die nutteloze portals, op pagina 6 van Google. Op een plek waar nooit iemand komt. En zo heeft hij een prachtige fiets in de aanbieding die niemand vind, omdat de portals de eerste pagina's van Google geconfisceerd hebben.

Portals draaien om Google Ads

Waarom staan al die portals daar? Om advertentie-inkomsten te genereren uit de zojuist mislukte zoekoperatie. De portals zijn als het ware de voorhoede van Google Ads. Ze verzieken de zoekmachineresultaten waardoor die fietsenmaker in Roodeschool bijna gedwongen wordt om een Google Ad te kopen, wil hij toch een beetje met zijn website bezoek genereren.

En waar komt die Google Ad van onze Roodeschoolster fietsenmaker terecht? Bij de partijen die het hem onmogelijk maken om in Google gevonden te worden: de portals.

Vandaar mijn hierbij genuanceerde mening over portals: het zijn schurken die over de ruggen van minder internetvaardige ondernemers zonder enige inspanning of meerwaarde internet verzieken.

Google zonder portals

Wellicht is het een idee om een Google-optie te maken (of een op Google gebaseerde zoekmachine) waarbij portals niet in de zoekresultaten worden opgenomen. Haal daar ook Wikipedia nog uit (ik heb niets tegen Wikipedia) en de zoekmachine levert echt relevante resultaten.

Lees ook:Google gaat strijd aan met internet-vervuilers
Lees ook:Google en Wikipedia nemen de wapens op
Lees ook:Google werkt aan realtime zoekmachine en gaat tweets integreren
Lees ook:Google eens verder dan je neus lang is
Lees ook:Zoekmachine Blekko wil kwaliteit in plaats van kwantiteit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>