Vrijheid voor de elite: ik mag meer dan jij!

Ik mag meer zeggen en schrijven dan de doorsnee lezer van dit weblog. Ik mag grovere beledigingen of zelfs discriminerende uitlatingen doen, dan een 'gewone'  burger. Zo staat dat in onze Europese en nationale wetgeving en jurisprudentie.

Terwijl ik hier mag roepen dat alle zwarten dom en alle Turken lui zijn, alle vrouwen achter het aanrecht horen, alle homo's gecastreerd moeten worden en – bijna vergeten – alle Moslims terroristen zijn. Dat mag ik, volgens Europees recht, omdat ik journalist ben en – sterker nog – columnist…

… want daarmee sta ik op een hogere trede als 'waakhond van de democratie' dan een doorsnee burger.

Volgens het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) mag de pers overdrijven en provoceren op een wijze die voor de gewone burger verboden is, want in strijd met andere wetten betreffende beleding en dergelijke.

Columnist – journalist – burger

Het leuke is dat een columnist nog weer meer mag dan een 'gewone'  journalist. De journalist moet dus nog op zijn tellen passen, terwijl een columnist bijna volledig boven de wet staat. Hij (of zij) heeft immers de vrijheid van artistieke expressie.

Dit alles komt duidelijk naar voren in de rechtszaak tegen Arnold Scheepmaker nadat hij in een column een wat lullige uitspraak over joden deed. Daar had Hirsch Ballin bij de arrestatie van cartoonist Nekschot even niet bij stil gestaan.

Welke media?

Maar een dingetje is mij niet helemaal duidelijk en blijkt ook uit geen van de uitspraken over deze kwestie: welke rol speelt het medium? Een satirisch stukje in Vrij Nederland wordt door een ander publiek gelezen en wordt dus heel anders begrepen, dan hetzelfde stukje in bijvoorbeeld de Telegraaf.

Mag je in Vrij Nederland, een studentenblad of Het Financieel Dagblad meer schrijven dan in De Telegraaf? En mag in zo'n krant dan weer meer dan op dit weblog? Lijkt me wel van belang, omdat het intellectueel niveau van de lezer grotendeels bepalend is voor de perceptie van een artikel of cartoon.

Zo zal een recente uitspraak van Piet Grijs bij lezers van GeenStijl.nl een heel andere uitwerking hebben dan nu in VN. Hij schrijft namelijk dat de Nederlander geen vrijheid heeft. De enige periode van vrijheid – zo schrijft Piet Grijs – was in de jaren 1940 – 1945…

Lees ook:AIVD lekt, of is de Telegraaf gewoon ongesteld?
Lees ook:Ik krijg straf van de RvdJ
Lees ook:Wat ErTaN niet mag, mag Wilders wel
Lees ook:Moord, bedreiging en mishandeling moet kunnen
Lees ook:Geert Wilders’ vrijheid van meningsuiting

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Vrijheid voor de elite: ik mag meer dan jij!

  1. Shinger

    Serieus zeg.. dat dit wettelijk bepaald is -_-!..

    Echt zware onzin. Ik zeg wat ik wil zeggen maar ik ga pas dingen zeggen als ik terug kan vallen op feiten. Een journalist zal eerder iets zeggen om kijkers/lezers aan te trekken voordat hij werkelijk eerst achterna gegaan is of het werkelijk zo is.

    Je mag het zeggen maar je moet wel onthouden dat er genoeg DOMME mensen zijn die niet ver genoeg na denken of iets nou wel klopt of niet. Waardoor je zo een menigte krijgt die een beetje dom aanzitten te sluiten bij een persoon waar de mening niet goed genoeg is uitgedacht.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>