Google tart privacy europeanen

Google Street View tart volgens Duitse politici de privacy van burgers maar tast ook de veiligheid aan. Drie kleine Duitse gemeenten zinnen op wegen om de Google-auto uit de gemeente te weren. Ook in de Bondsdag staat het onderwerp binnenkort op de agenda.

Google zal er juridisch ook dit keer mee weg komen. De EU is evenmin gelukkig met de privacyschending van Google Maps,waarop ook mensen te herkennen zijn.

Bij dit soort zaken moet ik altijd denken aan een foto die in De volkskrant (jaren geleden) als illustratie werd gebruikt bij een artikel over de toen nog nieuwe ziekte Aids. De foto toonde een jong stelletje op een bankje. Lullig voor dat stelletje was dat iedereen ze herkende op de foto en diezelfde mensen ineens associeerde met Aids. Onnadenkendheidje van de fotoredactie.

Mensen die op Google Maps of Google Streer View herkenbaar zijn, worden daar ook jarenlang voor de hele wereld neergezet. Misschien wel op een plek of in het gezelschap van iemand waar men liever niet mee op internet staat gedurende vele jaren.

Goede reden

Privacy betekent dat je geen goede reden hoeft op te geven om niet 'zomaar' in de krant of op een druk bezochte site als Google Street View te staan. Je hoeft niet eerst een excuus te bedenken waarom je niet met je smoel op een publieke foto wilt.

De overheid doet van alles om privacy te beschermen van specifieke personen (misdadigers, militairen etc), maar schiet tekort waar het commerciële zaken als Google betreft. Elke burger heeft recht op privacy, ook zonder goede reden.

Lees ook:Google stopt met maken van straatfoto’s in Duitsland
Lees ook:Google reageert: “Streetview is geen bedreiging van privacy”
Lees ook:Google zet Privacy-statement op voorpagina
Lees ook:Google gaat lekker: Street View geland in Nederland
Lees ook:Twitteraars zien camera-auto: binnenkort Google Street View in Utrecht?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Google tart privacy europeanen

  1. Rob

    Ik vind dit sterk overdreven. Ik ben bang dat straks niemand meer een straatgezichtje op Flickr! mag zetten zonder gezichten onherkenbaar te maken. Jammer dan als je er met je ex op staat. Daar moeten we niet te jankerig over doen, sorry hoor.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>