Digitale hoop voor verwoest archief Keulen

Het Keulse historische stadsarchief – dat begin begin maart instortte – krabbelt weer langzaam op. Omdat veel waardevolle documenten verloren zijn gegaan, probeert het Historische Archiv Köln via deze website foto’s, films en kopieën van archiefmateriaal te verzamelen. Van de nood een deugd dus, want aan het digitaliseren van het archief was men nog nooit toegekomen. Inmiddels zijn ruim achthonderd items geüpload.

Volgens één van de initiatiefnemers is het digitaal vergaren van historische documenten ‘uniek in de archiefwereld’. Het zal dan ook slechts een kwestie van tijd zijn voor andere archieven dit initiatief zullen overnemen.

Wat er zoal te zien is in het digitale archief? Veel stadsdocumenten met grote zegels, maar hier en daar ook mooie foto’s. Hier bijvoorbeeld een plaatje van de terugkeer van Duitse frontsoldaten na de Eerste Wereldoorlog, geschoten in november 1918. Hier een ongedateerde foto van een nazi-manifestatie in de Messehalle. Of deze: president Kennedy voor het Kölner Rathaus, in juni 1963.

Lees ook:Winnaars CityClickers On Tour
Lees ook:Yale opent digitale museumcollectie voor grote publiek
Lees ook:Video-interview: Twitter-oprichters Biz Stone en Evan Williams
Lees ook:Queen Elizabeth op YouTube
Lees ook:Mozilla Firefox 3 Beta is mooi

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>