Google lanceert Chromebook, maar wie wil er nog een laptop?


Google komt met twee laptops, Chromebooks, op de markt. Google werkt samen met Acer en Samsung en bindt met de laptops de strijd aan met de iPad van Apple. De Chromebook is vanaf 15 juni in zeven landen, waaronder de VS en Nederland, verkrijgbaar.

Op de Google I/O-ontwikkelaarsconferentie in San Francisco werd bekend gemaakt dat de twee laptops draaien op het nieuwe Chrome-besturingssysteem (Chrome-OS) van Google en volledig gebaseerd zijn op cloudcomputing. Volgens Google zijn deze cloudbased computers daarom niet vergelijkbaar met gewone laptops. Zo hoef je geen minuten te wachten voordat de laptop opstart. Even een sneer richting Windows.

De prijs van de simlockvrije Chromebooks ligt tussen 350 en 500 euro, afhankelijk van o.a. Wifi en 3G. KPN gaat prepaid-kaarten voor 3G aanbieden. De Chromebook zal ook per maand op huurbasis worden aangeboden aan bedrijven en scholen. Huur is inclusief hardware, software en service.

Alle applicaties zijn webapplicaties en staan dus online. Gebruikers hoeven geen programma’s op de laptops te installeren of bij te houden, want ontwikkelaars verzorgen de updates. Veel apps kunnen ook lokaal opgeslagen worden. Hierdoor zijn ze offline te gebruiken, denk aan Gmail en Google Docs.

De Chromebook kent een ingebouwde online beveiliging waardoor volgens Google virusscanners overbodig zijn. Door automatische updates van je Chromebook zou je computer in de toekomst zelfs steeds sneller worden.

Gaat Google scoren met de Chromebook?
De verkoop en het gebruik van laptops dendert achteruit – zie de infografiek. Met Chrome OS, het besturingssysteem van Google is niets mis, integendeel, maar waarom moet ik er een kastje bijkopen?
En of studenten of onderwijsinstellingen nu zitten te wachten op het huren van Chromebooks? Juist vanwege de grote potentie gaan onderwijsinstellingen juist steeds meer tablets, lees iPads, gebruiken.
Scholen kopen zelfs iPads voor hun leerlingen. En de iPad ligt binnenkort zelfs in de speelgoedwinkel.
Hieronder eerste een korte video over de werking van de Google Chromebook, dan de infografiek over het gebruik van laptops en tablets.

Lees ook:Google met nieuwe Chromebook concurrerend met tablets
Lees ook:De toekomst is mobiel, mobile, mobil internet | Be prepared!
Lees ook:Washington DC gaat over op Google Docs
Lees ook:Samsung ‘lekt’ hogeresolutie tablet
Lees ook:Acht op de tien peuters surft dagelijks online

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Google lanceert Chromebook, maar wie wil er nog een laptop?

  1. Pingback: Na Amazon presenteert nu Google zijn muziekwinkel | NieuweMedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>