Limburger voorspelt beurskoersen via Twitter

In de Verenigde Staten zijn ze helemaal gek op hem, de Twitter Predictor. Johan Bollen, een aankomend professor uit Belgisch Limburg, zegt op basis van twitterberichten de beurskoers van de Dow Jones te kunnen voorspellen. Voorlopig doet hij zijn voorspellingen nog achteraf, maar een nieuwe Twitterhype is in de maak.

Bollen is aankomend professor computerwetenschappen aan de universiteit van Indiana in de VS. Hij ontdekte bij puur toeval een manier om de Amerikaanse beurskoers Dow Jones te voorspellen.
Zijn Twitter Predictor is echter nog een academisch project. Bollen schreef samen met een team van studenten en onderzoekers een programma om, op basis van informatie die op sociale netwerksites te vinden is, de gemoedstoestand van mensen te bepalen.

Bollen analyseerde met behulp van van onder andere een algoritme dat hij voor Google ontwikkelde, het Google Profile of Mood States, 10 miljoen twitterberichten die in 2008 werden verstuurd. Zo stelden ze vast, of de overheersende stemming op Twitter neerslachtig of juist hoopvol was. Om te controleren of die resultaten effectief overeenkwamen met de werkelijkheid, vergeleek Bollen de uitkomsten met allerlei andere indices zoals consumentenbarometers.

Een van de gemoedstoestanden die Google onderscheidt – calmness – bleek een hele goede voorspeller. De slotkoers van de Dow Jones bleek 2 tot 6 dagen later telkens omhoog te gaan, als de stemming op Twitter kalm was. Gecombineerd met enkele andere berekeningen konden de onderzoekers op 86,7 procent nauwkeurig bepalen of de Dow Jones zal stijgen of dalen.

Academisch of niet, Bollen wordt van alle kanten benaderd door lieden die commerciële mogelijkheden zien in zijn model. Dit soort hypes voeden ook weer andere hypes, bijvoorbeeld die over de waarde van Twitter.

Lees ook:Twitter koerst af op omzet van 1 miljard dollar
Lees ook:Kleine tweep-elite maakt de dienst uit op Twitter
Lees ook:Beveiligingslek Android mobiel maakt prive-data kwetsbaar
Lees ook:Stel adopteert baby via Twitter
Lees ook:Twitter aanwinst voor het onderwijs

1 Reacties // Reageer

One thought on “Limburger voorspelt beurskoersen via Twitter

  1. Charles Vlug

    Op stockmarkettweet.com kun je als belegger zelf gratis zien, of koerswijzigingen van je aandelen, samenhangen met bepaalde tweets.
    Frequenties van tweets over aandelen, met relevante woorden zoals “meer winst”, “tegenvaller”, “groei”, etc worden, samen met de koers van het aandeel, in dezefde grafiek getoond.
    In één oogopslag zie je, welke tweets samenhangen met koerswijzigingen van je aandelen. Zodat je weet welke tweets voor jou aandelen belangrijk zijn.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>