Twitter-verbod in rechtbank ‘misverstand’

Het Twitter-verbod voor journalisten in de rechtbank Dordrecht is ingetrokken.

Dat meldt de Raad voor de Rechtspraak.

De voorzitter van de rechtbank in Dordrecht stelde het verbod in tijdens de rechtszaak over de moord op Milly Boele.

Na overleg tussen de Dordtse persrechter en de Raad voor de Rechtspraak is besloten de maatregel terug te draaien. Journalisten kunnen dus deze week, als de uitspraak is tegen ex-agent Sander V., gewoon weer twitteren.

Op de websites van de Raad voor de Rechtspraak en de rechtbank in Dordrecht staat nu te lezen: ‘In een aantal media is bericht dat de rechtbank Dordrecht een totaalverbod op twitteren zou kennen. Dat is een misverstand. In de rechtbank Dordrecht is het gebruik van mobiele telefoons in de zittingszaal niet toegestaan. Maar voor twitterende journalisten kan een uitzondering worden gemaakt. Voorwaarde is in ieder geval dat de orde in de zittingszaal en het goede verloop van de behandeling van de betreffende zaak niet onder het twitteren lijden. Waar nodig worden maatwerkafspraken gemaakt.’

Conclusie: journalisten mogen wel twitteren in de rechtbank, maar burgers niet.

In welke categorie vallen professionele bloggers en twitteraars, heren van Justitie?

Lees ook:Twitteren in de rechtbank: ja of nee ?
Lees ook:Kleine webwinkels in de knel door verouderde wetgeving
Lees ook:Nazi’s op Google, een moeilijk dilemma
Lees ook:Twitterverbod voor getuigen in de rechtszaal
Lees ook:Bronbescherming voor blogger: Trojaans paard

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Twitter-verbod in rechtbank ‘misverstand’

 1. Bert Kok

  Als je dit bericht overneemt van Twittermania.nl, is het vermelden van de bron wel fatsoenlijk.

    /   Reply  / 
 2. Pingback: 'Sander V. slikte mogelijk ook xtc' – De Telegraaf | Hasen Chat Nederland

 3. Pingback: Ouders Milly Boele: heropen zaak Sander V. – AD.nl | Dagelijks Nieuws

 4. Pingback: Ouders Milly Boele willen onderzoek naar XTC – RTL Nieuws.nl | Dagelijks Nieuws

 5. Gert Meijboom Auteur

  Dag Bert, Niet Twittermania is de bron van deze posting, maar de Raad voor de Rechtspraak. Dat weet je best. Ik vind dit soort halve insinuaties erg ontfatsoenlijk. Of is het een kwestie van linkdumping?

    /   Reply  / 
  1. Bert Kok

   Gelul, Gert. Ik heb vrijdag de halve dag met de Raad van de Rechtspraak aan de telefoon gehangen, dus ik weet heel goed wat de bron is van dit verhaal. De mededeling van de rechtbank in Dordrecht is pas ook op de site verschenen nadat ik over de kwestie vragen had gesteld.

     /   Reply  / 
 6. Gert Meijboom Auteur

  Niks geen gelul, Bert Kok!
  Ik scan dagelijks een groot aantal sites, waaronder die van de Raad VOOR de Rechtspraak – en niet Raad VAN de Rechtspraak, Bert Kok – en daar heb ik deze informatie gevonden.
  Of jij het al eerder op je site had staan, geen idee, want Twittermania behoort niet tot mijn informatiebronnen en zal dat ook niet gaan behoren. En op de site van de Raad VOOR de Rechtspraak staat Bert Kok niet als bron genoemd. Dus hou je insinuaties voor je en ga je frustraties botvieren bij de Raad VOOR de Rechtspraak.

    /   Reply  / 
 7. Bert Kok

  Ok, dan zat ik fout. Dat spijt me.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>