WikiLeaks oprichter krijgt prestigieuze vredesprijs

Wikileaks-oprichter Julian Assange heeft de prestigieuze onderscheiding van Sydney Peace Foundation ontvangen. Deze vredesprijs is de afgelopen veertien jaar pas vier keer uitgereikt. Eerdere prijswinnaars waren onder andere Nelson Mandela en de Dalai Lama.

De jury prijst Assange en WikiLeaks omdat ze een uitdaging vormen voor de eeuwenoude praktijken van geheimhouding door overheden en door op te komen voor het recht van mensen om hier kennis van te nemen.
Volgens voorzitter Stuart Rees staat WikiLeaks aan de basis van een nieuwe manier van journalistiek bedrijven en voor de vrijheid van informatie.

Rees zei het zo: ‘By challenging centuries old practices of government secrecy and by championing people’s right to know, WikiLeaks and Julian Assange have created the potential for a new order in journalism and in the free flow of information. Instead of demonizing an Australian citizen who has broken no law, the Australian Government must stop shoring up Washington’s efforts to behave like a totalitarian state. The treatment of alleged whistleblower Bradley Manning confirms a US administration at odds with their commitment to universal human rights and intent on militaristic bullying.’

Julian Assange verzet zich op dit moment in Engeland tegen een uitleveringsverzoek van Zweden in verband met een zedenzaak in dat land, waarin hij is aangemerkt als verdachte. De Verenigde Staten willen Assange wegens de publicatie van honderdduizenden geheime overheidsdocumenten.

Sommige Amerikaanse politici hebben ervoor gepleit dat WikiLeaks de status krijgt van een internationale terroristische organisatie. De jury van de vredesprijs spreekt zich uit tegen het gewelddadige gedrag van deze politici.

Intussen zit klokkenluider Bradley Manning al bijna een jaar opgesloten.
De informatieanalist van het Amerikaanse leger vast op verdenking van het doorspelen van vertrouwelijke documenten aan WikiLeaks. Assange noemt Manning de belangrijkste politieke gevangene in de VS.

Lees ook:WikiLeaks-oprichter Julian Assange opgepakt
Lees ook:Justitie wil tweets XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp | WikiLeaks
Lees ook:WikiLeaks steunt militaire klokkenluider
Lees ook:Canada roept op tot moord op WikiLeaks-oprichter
Lees ook:Doc WikiLeaks: War, Lies and Videotape bij Discovery Channel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>