Lightbeam voor Firefox laat zien wie je online volgt

Browser Firefox heeft de Lightbeam-’add-on’ gelanceerd. Daarmee kan real time worden gevolgd wie er, via zogeheten trackers, digitaal  over je schouder meekijkt. Daarbij zijn ook de commerciële organisaties die gegevens doorverkopen of zelf gebruiken voor bijvoorbeeld advertenties, bericht de Volkskrant.

Lightbeam is Mozilla’s reactie op het groeiende wantrouwen tegen softwarebedrijven en de privacydiscussie die oplaaide toen duidelijk werd dat de Amerikaanse geheime dienst NSA direct toegang had tot servers, onder meer van Facebook.

Mozilla-topman Mark Surman spreekt van een kantelpunt. ‘We willen dat iedereen zelf de controle heeft over zijn of haar data en privacy. Mensen moeten hun eigen keuzes kunnen maken’, zei hij tegen The Independent.

Lightbeam komt voorlopig alleen beschikbaar voor desktopcomputers.

Lees ook:Datingsite steelt miljoen Facebook profielen | Ook uit NL
Lees ook:Gevangenis Samir A. doorlichten na vondst smartphone
Lees ook:Facebook leent $100 mln voor extra servers
Lees ook:WikiLeaks: bijna 3000 geheime documenten over Nederland
Lees ook:Pagina Facebook-oprichter gehackt | Protest beursgang

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>