Kleine webwinkels in de knel door verouderde wetgeving

Het voortbestaan van kleine webwinkels loopt gevaar volgens Thuiswinkel.org. De belangenbehartiger van webwinkels zegt dit op basis van een uitspraak van de Raad van State.

Die heeft bepaald dat webwinkel fietsenshop.nu uit Abcoude de deuren moet sluiten. De uitspraak van de Raad van State is gebaseerd op het gemeentelijke bestemmingsplan. Dat staat detailhandel vanuit die woning niet toe.
Abcoude had de bewoner een dwangsom opgelegd om de verkoop vanuit zijn woning te beëindigen.

De eigenaar van fietsenshop.nu meent dat er geen sprake is van detailhandel maar van een webwinkel. Klanten bestellen fietsen bij hem via internet. Alle activiteiten, het contact en de verkoop zouden uitsluitend via internet verlopen.

De rechtbank in Utrecht oordeelde in juni vorig jaar dat de fietsenhandel wel is aan te merken als detailhandel. Volgens de rechtbank was de winkel op bepaalde tijden en ook op afspraak geopend.

De Raad van State bevestigde vandaag in hoger beroep de uitspraak van de rechtbank. ‘Onder deze omstandigheden kan het betoog van de bewoner niet worden gevolgd dat hij uitsluitend handelt via internet en dat in het geheel geen sprake is van ruimtelijke uitstraling van zijn handelsactiviteiten op het perceel.’

Uit de uitspraak van de Raad van State kan niet de conclusie worden getrokken dat webwinkels vanuit huis in alle gevallen verboden zijn. Dat hangt onder andere af van de wijze waarop gemeenten in hun bestemmingsplannen de bestemmingen hebben omschreven en van de ruimtelijke uitstraling die van de webwinkels uitgaat. Dit zal in elk individueel geval moeten worden beoordeeld.

Maar volgens directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org vallen webwinkels tussen de wal en het schip. ‘Er is geen begrip voor het feit dat nagenoeg alle grote e-commerce bedrijven ergens op zolder of in een schuur zijn begonnen. Webwinkels kunnen formeel nu geen kant op. Regelgeving en bestemmingsplannen stammen uit een pre-internettijdperk en sluiten niet aan op wensen en realiteit van nu.’

Lees ook:Webwinkels: 8 miljoen euro schade door storing Rabobank
Lees ook:Twitter-verbod in rechtbank ‘misverstand’
Lees ook:Twitteren in de rechtbank: ja of nee ?
Lees ook:Ik krijg straf van de RvdJ
Lees ook:Manon Thomas heeft gewonnen

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Kleine webwinkels in de knel door verouderde wetgeving

 1. Topmodel

  De webwinkel biedt natuurlijk uitstekende service door ook een winkel/showroom aan huis te hebben en dat is nou net het probleem. Gewoon hiermee stoppen en als er echt voldoende klanten zijn, dan toch een verkoopruimte huren of een stand op de bazaar in Beverwijk of Utrecht. Misschien zijn er meerdere gemeenten die dergelijke verkooplocaties bieden of de markt.

    /   Reply  / 
 2. John

  “en als er echt voldoende klanten zijn”… leuk en tot die tijd?
  Waar moet je beginnen zónder een grote zak met startkapitaal?
  Een bedrijfje beginnen word de gewone man zo verder onmogelijk gemaakt…

    /   Reply  / 
 3. ondernemer

  Dat gezeur van “de kleine man“ als je kettinkjes en kleingoed verkoopt heb je echt niets te vrezen, maar als er dagelijks een vrachtwagen voor mn deur staat omdat de buurjongen vogelkooi.nl is gestart dan ben ik ook niet blij. Als je wil ondernemen moet je je aan de spelregels houden. showroom, proefritjes, vooraden buiten etc dan ben je een bedrijf. wanna play big game, play by the big rules. En dan gaat er weer zo‘n niet geheel neutrale partij “webwinkel.org“ even hun mening geven. Tuurlijk brullen zij van de hoogste toren….daar worden ze voor betaald!
  Zo‘n grote jongen is ook klein begonnen ja en is ook een kerr uit de woonwijk op moeten donderen omdat ze te groot of te veel overlast bezorgden.
  Wat is nou eigenlijk het probleem ? Dent men nou echt dat er van de gemeente uit een razzia op webwinkeltjes gaat beginnen. Truus met haar ambachtelijk gebreeèn wc-rolhouder kan rustig slapen.

    /   Reply  / 
  1. Tang Li

   waar laat je die vrachtwagen vol fietsen in je eengezinshuisje?

   ik zou er gelijk de kinderbescherming op af sturen, moet je je voorstellen dat je vader in huis 150 fietsen heeft staan, onverantwoordelijk!!
   dat is gewoon kindermisbruik, en ik weet zeker dat hij zn kinderen dwingt tot kinderarbeid, hup inpakken die tien fietsen anders kan je niet naar bed.
   Mijn Hemel! zo een man richt zn kinderen en vrouw te gronde!
   en ik weet zeker, eten doet hij niet in een arbowet goedgekeurde kantine de viezerik!

     /   Reply  / 
 4. Tang Li

  Natuurlijk kan dat niet vanuit huis je bedrijf beginnen, zonder lening en schuld bij de bank.
  Stel je voor dat je de bank niet nodig hebt, dat op zich is al onmaatschappelijk.
  Geen extra geld betalen en dan zomaar het zelfde doen als Wehkamp? schandalig!! Dat is pas achterbaks. ondernemerschap en de vrije markt zijn niet voor gewone mensen, die mogen alleen kopen. Per slot van rekening staat er ook heel veel kantoor en bedrijfsruimte leeg, dat kost investeerders (banken) miljoenen, gemeenten hebben ook geïnvesteerd in die bedrijfsparken, dat moet natuurlijk wel terug komen op een of andere manier.

  Gelukkig hebben we een staat die dit soort rand anarchisme gelijk kortwiekt want jij moet echt niet denken dat je wat bent hoor arrogante consument!

  Mensen die dit soort dingen vanuit huis doen moeten ze opsluiten, gelijk! die zijn een gevaar voor de samenleving en voor zichzelf.

  3 jaar tbs om dat soort vrije ideeën af te leren en dan nog 10 taakstraf bij een echt bedrijf om je schuld aan de overheid en de echte bedrijven recht te trekken.

  Buiten dat is het ook niet echt Europees, heel lokaal zo een bedrijf veel te non globale markt, zo een bedrijfje kan toch nooit een fiets verkopen in china?

    /   Reply  / 
 5. ondernemer

  @John
  Met die instelling ben je de perfecte afspiegeling van “de gewone man“
  gewone man zal nooit ondernemer worden.
  Wat verwacht je dan? subsidietje!!!
  als fietsenshop.nu al zn fietsen buiten moet zetten verkoopt hij er denk ik wel minimaal 5 tot 10 per maand. Als hij daar geen 500 netto aan overhoudt dan doet hij het verkeerd. Daar huur je makkelijk een garagebox of 2-3 voor. Niet in hartje Amsterdam, maar wel op de veluwe, en dat is de keuze die je maakt als je serieus onderneemt.
  Dus geen zak geld, maar een grote verhuiswagen en wat spierballen en het probleem is opgelost.

    /   Reply  / 
 6. ondernemer

  @Tang li
  spreek je uit ervaring?

  Ik wel

  ondernemen zonder lenen kan heel goed, maar dan moet je wel in het begin op een houtje bijten.Wil je snel groeien dan zal je waarschijnlijk wel gaan lenen. als je ook nog eens op vakantie wil, mooie auto rijden, mooie hdtv etc dan zal je ook moeten gaan lenen. het is een keuze maken

  maar om altijd maar weer het slachtoffer te spelen is overdreven. Ik weet bijna wel zeker dat jij luxer leeft en waarschijnlijk meer op krediet leeft dan ik als ondernemer.

  kijken of je nog steeds zo reageert als je buurman zonnebank.nl begint en je 2x dag tnt vrachtwagens voor je opritje krijgt. En elke zaterdag ochtend straat volgeparkeerd met showroomkijkers. Ga je je buurman dan nog steeds een “slachtoffer “ van de gemene grote maatschappij noemen?

    /   Reply  / 
  1. Tang Li

   Je denkt de verkeerde kant op, niet verbazing wekkend, maar wel waar.
   Jah ik ben ondernemer (geweest) groot catering bedrijf gehad en later in de IT gezeten. Ik weet uit ervaring hoe je word afgeknepen en hoe je geneigd bent steeds meer te accepteren van de regels en beperkingen. Dat heet het Stockholm syndroom. van de weeromstuit ga je de mensen die wel een manier vinden om het ‘anders’ te doen bestrijden want ja je hebt natuurlijk zelf heel veel geleend en geïnvesteerd om aan de regels te kunnen voldoen.
   Maar die regels beschermen jouw als ondernemer niet, echt niet, die beschermen de banken die graag de lening verstrekken om de rente, en het beschermd de grotere bedrijven tegen te veel concurrentie. en zit je een keer in dat systeem dan weet je net zo goed als ik dat je almaar blijft hollen en hollen en investeren om aan de volgende golf van voorschriften en beperkingen te kunnen voldoen. Vrije markt? waar?, vrij ondernemen? waar?
   Nee het probleem is echt dat er bedrijven beginnen zonder schuld en dat te groot worden, daar ligt het probleem. Als ondernemer zou je moeten weten wat fractional banking inhoud, en dat deze webwinkels haaks staan op de achterliggende gedachte daarvan.
   Hoeveel schuld heb je bij de bank? hoe vrij BEN je dan eigenlijk?
   Of werk je gewoon voor de bank en ben je een onder aan nemer?

     /   Reply  / 
 7. Gert Meijboom Auteur

  Wil de echte ondernemer opstaan!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>