Facebook gaat naar de beurs, wil 5 miljard ophalen

Facebook gaat naar de beurs en wil vijf miljard euro ophalen. Dat is minder dan de aanvankelijk verwachte tien miljard waarover het NieuweMediaBlog eerder al melding maakte.

Uit de papieren die Facebook gisteravond bij de Amerikaanse beursautoriteiten inleverden, blijkt wel dat een eventuele uitbreiding tot 10 miljard tot de mogelijkheden behoort.

De beursgang van het socialenetwerk wordt een van de grootste in de geschiedenis van de Amerikaanse beurs. Google, het grootste internetbedrijf, haalde in in 2004 1,7 miljard Amerikaanse dollar op.

Beursgang

Uit de beursaanvraag van Facebook blijkt dat de socialnetwerksite vorig jaar een omzet haalde van 3,7 miljard dollar. De winst kwam uit op 668 miljoen.

Volgens het bericht van het NieuweMediaBlog is de waarde van Facebook als het socialemediaplatform nu naar de beurs zou gaan, 75 tot 100 miljard euro waard. Dat is 57 tot 76 miljard euro. Daarmee zou de marktwaarde van Facebook net zo groot zijn als die van fastfoodketen McDonalds.

Aandelen

De aandelen zijn pas over een paar maanden te koop. Het is nog onbekend voor welk bedrag Facebook-aandelen tegen die tijd bij opening van beurs verhandeld zullen worden.

Facebook werd in 2004 opgericht door een groepje jonge Amerikanen, waarvan Mark Zuckerberg CEO is. Hij zou zo’n kwart van de aandelen hebben.

Likes

Uit de beursaanvraag wordt duidelijk dat er maandelijks 845 miljoen gebruikersaccounts actief zij en dagelijks bijna een half miljard. Gezamenlijk zijn er meer dan een 100 miljard vriendschappen ontstaan. Dagelijks worden er 2,7 miljard likes uitgedeeld en worden er 250 miljoen foto’s op Facebook geplaatst.

Lees ook:Facebook haalt met beursgang 57 tot 76 miljard euro op
Lees ook:Beursgang Twitter gelukt
Lees ook:Beursnotering Facebook in mei
Lees ook:Checken Timeline Facebook en Twitter moeilijker te weerstaan dan drank en sigaretten
Lees ook:Beursgang Twitter moet miljard dollar opleveren

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Facebook gaat naar de beurs, wil 5 miljard ophalen

  1. Pingback: Handel aandelen Facebook start vrijdag | NieuweMedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>