Onderzoek: netwerksites en blogdiensten verwijderen te gemakkelijk materiaal

Netwerksites en blogdiensten verwijderen veel te gemakkelijk materiaal van hun leden of bloggers, als daar expliciet om gevraagd wordt. Tot die conclusie komt ICTRecht in het onderzoek Notice & Takedown in Web 2.0 (pdf).

De onderzoekers plaatsten een Peter Pan-verhaal op sites als Hyves, MySpace, Blogger.com en Web-log.nl, om vervolgens namens de fictieve stichting ‘Peter Pan Heritage Foundation’ te eisen dat de tekst verwijderd zou worden. Dit gebeurde in bijna alle gevallen, terwijl de claim niet terecht was: het auteursrecht was al verlopen.

Vrijwel alle sites, inclusief marktleider Hyves, reageerden direct door het bericht, of zelfs de gehele weblog of profiel, te verwijderen, meldt ICTRecht in een persbericht. “Het eigen beleid over dergelijke klachten werd niet gevolgd. Klachten van de houder van de weblog/profiel mochten niet baten: er was een claim over auteursrecht, dus de pagina moest weg. ‘Auteursrecht kan niet zomaar vervallen lijkt me’, aldus een helpdeskmedewerker. Alleen Punt.nl en Google’s Blogger.com weigerden de verwijdering. Punt.nl meldde daarbij expliciet te twijfelen aan de claim.”

Arnout Engelfriet van ICTRecht licht dit verder toe tegenover Emerce: “Je ziet dat steeds meer mensen actief zijn op sociale mediasites. En er komen ook steeds vaker claims binnen. Wij kregen signalen dat de claims niet altijd kloppen. Veel van de sites toetsen de klacht niet op inhoud. De claim wordt ook niet teruggekoppeld aan de gebruiker, laat staan dat de gebruiker bijvoorbeeld 24 uur de tijd krijgt om het zelf op te lossen.”

Lees ook:Op naar de 300.000: Balkenende mag weer vrienden werven op Hyves
Lees ook:Mark Rutte zet 22.000 Hyves-vrienden aan de kant
Lees ook:Google gaat strijd aan met internet-vervuilers
Lees ook:Veel sites broeinest van cookies | Kijk uit voor koekiemonsters
Lees ook:Sarah Palin promoot zichzelf via geheim Facebook-profiel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>