Rechter: annuleren aankoop webshop mag al voor levering

Een consument heeft volgens de wet Aankoop op afstand het recht om zijn geld retour te krijgen als hij een aankoop in een webshop annuleert voordat tot levering is overgegaan. Dat heeft de kantonrechter in Assen bepaald.

Volgens de Wet koop op afstand heeft een consument het recht om een op internet besteld product tot zeven werkdagen na ontvangst te retourneren. Uit een uitspraak van de kantonrechter in Assen blijkt dat een dergelijke annulering ook rechtsgeldig is als het product nog niet is geleverd.

Ict-jurist Arnoud Engelfriet meent dat de kantonrechter hiermee geen uitspraak over de vraag of een overeenkomst is gesloten, maar de simpele uitweg pakt: ‘stel dat er een overeenkomst was gesloten, dan mag je die tot zeven dagen na ontvangst van de overeenkomst kosteloos annuleren. En dat geldt ook als je dat vóór ontvangst van de bestelling doet. Dus óf er is geen overeenkomst en dan hoeft de consument natuurlijk niets te betalen, óf er is wel een overeenkomst en die is dan bij deze ontbonden.’

De kantonrechter in Assen deed de uitspraak in een zaak waarbij een consument een webwinkel had bezocht die fietsonderdelen verkoopt. De gebruiker had een aantal onderdelen in zijn winkelmandje gedaan en op de ‘bestelling voltooien’-knop geklikt. De webshop zou echter niet hebben willen leveren zonder betaling vooraf.

De bezoeker van de webshop stelde dat hij niets besteld had en via de button een prijsoverzicht wilde inzien. Dit zou de enige manier zijn om de prijs inclusief de verzendkosten te zien te krijgen.
De winkelier vond dat er was besteld en dat volgens zijn algemene voorwaarden binnen zeven werkdagen moest worden betaald.
De kantonrechter oordeelde dat er geen overeenkomst was gesloten. Daaruit kan worden opgemaakt dat de consument het recht heeft om een aankoop te annuleren nog voordat een product is geleverd.

Ik vind het evenals Engelfriet onbegrijpelijk dat de webshop hier een punt van maakt. ‘Ik ken maar weinig winkels waar ze moeilijk doen over annuleren voordat er iets verzonden is. Immers je kunt je bestelling hoe dan ook terugsturen en dan zit je toch in exact dezelfde situatie? De winkel is zelfs goedkoper uit als ze nog niets verzonden hebben, omdat ze de heenverzendkosten dan niet hoeven te betalen.’

Lees ook:Heling op internet? Online aangifte doen is een ramp
Lees ook:iPad na schikking Apple weer in China te koop
Lees ook:iPad-stuntaanbieding is oplichting | iPad sale = iPad sof
Lees ook:Waarschuwing voor webwinkels met nepmedicijnen
Lees ook:Microsofts monopolie, the never ending story

1 Reacties // Reageer

One thought on “Rechter: annuleren aankoop webshop mag al voor levering

 1. F.de Haas

  Er is een bestelling een passpiegel gedaan door een klant.De bestelling(pallet) is aangemeld en klaargemaakt voor de vervoerder.
  Deze bestelling werd geannuleerd door de klant en kon nog net uit de auto van de vervoerder gehaald worden voordat deze vertrok.
  Wie betaald?De kosten van vervoer 37.50 euro moet de klant betalen is onze mening omdat de verwerking al in gang gezet was,of de leverancier?
  Graag bericht wie dit moet betalen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>