Cybercriminaliteit kost jaarlijks minimaal 10 miljard

Maar liefst 10 miljard euro. Zo veel kost cybercriminaliteit de Nederlandse samenleving minimaal elk jaar.

Dat is 1,5 tot 2 procent van het Nederlands bruto binnenlands product, blijkt uit een raming van onderzoeksorganisatie TNO waar Trouw over bericht.

En die 10 miljard zou nog wel een het topje van de ijsberg kunnen zijn. De werkelijke schade kan volgens de onderzoekers 20 tot 30 miljard zijn.

Cybercriminaliteit kent veel vormen, waaronder inbreuk op intellectuele eigendom, industriƫle spionage, maar bij bedrijven ook onlinediefstal van geld en diefstal van klantgegevens. Bij consumenten zijn diefstal van persoonlijke gegevens en phishing belangrijke kostenposten.

Nederland is volgens Trouw kwetsbaar voor cybercriminaliteit vanwege de hoge dichtheid in bekabeling, geavanceerde infrastructuur en grote hoeveelheid dataverkeer.

Het NieuweMediaBlog meldde eerder al dat het High Tech Crime team van de politie wordt uitgebreid. Om internetcriminaliteit nog meer aan te pakken komen er 30 digitale rechercheurs bij.

Lees ook:Beveiligingslek Android mobiel maakt prive-data kwetsbaar
Lees ook:Cyberboef betaalt 9 euro voor je e-maildata
Lees ook:Meer digitale rechercheurs voor aanpak kinderporno en internetcriminaliteit
Lees ook:Mobiele apps groeimarkt | 185 miljard downloads eind 2014
Lees ook:Microsoft waarschuwt gebruikers Xbox: Modern Warfare hack

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>