Sony stopt met Walkman, einde van een tijdperk

De enige echte Walkman, de versie met cassettebandjes, kan naar het museum. Sony is namelijk gestopt is met het maken van de beroemde Walkman. De eerste succesvolle draagbare muziekspeler heeft ruim dertig jaar bestaan en in die tijd zijn er ongeveer 200 miljoen van verkocht.

De laatste serie is in april verscheept, het gaat dus om de casette-versie,  naar de groothandel en wanneer deze uitverkocht is, is het afgelopen met de Walkman. Sony stopt de productie vanwege gebrek aan interesse. Lange tijd waren muziekspelers met cassettebandjes de enige draagbare muziekspelers, maar de afgelopen decennia kwamen daar discmans en mp3-spelers bij.

Het idee voor de Walkman was afkomstig van Sony-topman Masara Ibuka. Hij luisterde op zijn verre reizen graag naar muziek en nam hiervoor meestal een draagbare stereo-cassetterecorder mee. Deze was echter wat te groot en te zwaar om makkelijk te kunnen dragen. Dat waren nog eens tijden!

Ibuka vroeg aan collega-bestuurder Norio Ohga of er misschien een wat kleinere versie van gemaakt kon worden. Deze hoefde niet te kunnen opnemen en het was voldoende als de muziek via een koptelefoon zou worden weergegeven.

Op basis van de Pressman, een kleine monorecorder, wisten ze bij Sony een kleine en lichte stereo-cassettespeler te maken. Ibuka nam het apparaatje mee op zijn vliegreizen en was er zeer content mee. Hij ging ermee naar directeur Akio Morita, die op zijn zakenreizen ook vaak naar muziek luisterde, en vroeg hem het apparaatje eens uit te proberen. Ook Morita was er zeer content mee. In maart 1979 besloot hij dat Sony de draagbare cassettespeler in serieproductie moest gaan nemen.

Omdat de speler afstamde van de Pressman, werd hij uiteindelijk  Walkman genoemd. Aanvankelijk had de verkoopafdeling van Sony grote moeite om de handel voor de Walkman warm te krijgen. Een speler die niet kon opnemen zou in de ogen van veel winkeliers nauwelijks een succes kunnen worden.

Lees ook:De opvolger van de iPod is een muzikale neurotransmitter
Lees ook:Blij met Android 4.0 update? Pech, Sony smartphones worden langzamer
Lees ook:Jongeren luisteren naar YouTube, niet naar de radio
Lees ook:Eerste laptop woog twaalf kilo, had geheugen van 64 Kb
Lees ook:Sony levert nieuwe Xperia Tablet S

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>