Nederlander bijna tien uur per week op internet

De internetpopulatie in Nederland is gestegen van 83% in 2009 naar 86,2% in 2010. Dat betekent dat 11,9 miljoen mensen online zijn. Ook de gemiddelde surftijd is gestegen. In 2009 was de Nederlander gemiddeld 8,5 uur per week online. In 2010 is dit opgelopen tot 9,7 uur, een groei van 14%. Dat meldt STIR in de Establishment Survey (PDF).

In totaal wordt in Nederland wekelijks 115 miljoen uren gesurft. Een jaar geleden was dat nog 96 miljoen uren. De groep 13-34 jarigen heeft het grootste aandeel. Zij zijn goed voor 60 miljoen uren, een aandeel van 52%. Een jaar geleden was dit 49%. De 13-34 jarigen zijn bijna 14 uur per week online.

Internet heeft televisie daarmee van de eerste plaats verdreven.

De jongeren keken 12,6 uur per week naar televisie in 2010. In 2009 was de gemiddelde kijktijd voor televisie nog net iets langer dan voor internet, maar dat is nu voorbij.

De vijftigplussers zijn gemiddeld maar 4,4 uren per week online. Wel laten de vijftigplussers met een toename van 9% een bovengemiddelde groei zien in het aantal surfers. Maar televisie voert bij de senioren nog steeds de boventoon. De gemiddelde kijktijd bedraagt hier 18,2 uren per week.

Internet heeft op basis van de nieuwe cijfers een consumptie-aandeel van 17%. Dat is ruim eenn procent meer dan een jaar geleden. Radio heeft met 38% het grootste aandeel gevolgd door televisie (33%). De dagbladen en tijdschriften hebben een gezamenlijk aandeel van 11%.

In de Establishment Survey is ook gevraagd naar het gebruik van social media. Hyves blijft hier de onbetwiste nummer leider met een participatiegraad van 42,5% (40% in 2009). Facebook en Twitter zagen hun netwerk in een jaar tijd bijna verdubbelen. Facebook ging van 10% naar 20% en Twitter van 4% naar 6%. Dat betekent zo’n 2,4 miljoen particuliere accounts op Facebook en ruim 700.000 twitteraars in 2010. Eindelijk een onderbouwd cijfer over de Nederlandse Twitter-populatie!

Niet alleen de surfpopulatie en de surftijd nemen toe. Ook de volgende activiteiten stijgen:

  • Surfen op het werk: stijgt van 39% naar 44%
  • Buitenshuis surfen (niet werk): stijgt van 34% naar 39%
  • Internetten via PDA/mobiele telefoon/smartphone: stijgt van 18% naar 25%

De Establishment Survey is een onderzoek onder 2.000 Nederlanders van 13 jaar en ouder en brengt het gebruik van media en specifiek internet in kaart.

Lees ook:Microsoft kijkt in glazen bol: internet volgend jaar belangrijker dan televisie
Lees ook:Ruim driekwart van de Nederlanders winkelt online
Lees ook:Prognose: prijzen tablet computers gaan drastisch dalen
Lees ook:Steun Wikipedia
Lees ook:Microsoft en Google strijden om Facebook

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Nederlander bijna tien uur per week op internet

  1. Pingback: Hoe Nederlanders de mobiele telefoon gebruiken [Infografiek] | NieuweMedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>