Nederlandse kinderen hebben meeste profielen op internet

Van alle 9- tot 12-jarigen in 25 Europese landen hebben Nederlandse kinderen het hoogste aantal profielen op het internet. Zeventig procent van hen heeft een persoonlijke pagina op een sociale netwerksite.
 
Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. In de categorie 13- tot 16-jarigen heeft Nederland een van de hoogste scores met 87 procent.

De Europese Commissie constateert dat veel jongeren een profiel hebben dat voor iedereen toegankelijk is. Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) waarschuwt voor de gevaren: ‘Deze kinderen lopen risico’s en vormen een kwetsbare prooi voor stalkers en kinderlokkers.’


Kroes vindt dan ook dat alle sociale netwerkbedrijven er voor moeten zorgen dat ‘alleen personen op de lijst van toegestane contacten standaard toegang hebben tot het profiel van hun minderjarige gebruikers en dat dit niet toegankelijk is voor zoekmachines. Bedrijven die de Safer Networking Principles van de EU nog niet hebben ondertekend dienen dit zo spoedig mogelijk te doen om de veiligheid van onze kinderen te waarborgen.’

Een kwart van de kinderen op sociale netwerksites zegt dat hun profiel voor iedereen toegankelijk is. Eén vijfde van hen vermeldt op dit profiel ook zijn adres en/of telefoonnummer. In 15 van de 25 landen is het nog waarschijnlijker dat kinderen in de leeftijdsgroep van 9-12 jaar een profiel hebben dat toegankelijk is voor iedereen.

Slechts 56% van de kinderen in de leeftijdsgroep van 11-12 jaar zegt te weten hoe ze de privacyinstellingen op hun sociale netwerkprofiel kunnen veranderen. Oudere kinderen zijn hier vaardiger in en 78% van de kinderen in de leeftijdsgroep van 15-16 jaar zegt te weten hoe dit moet.

Lees ook:Nederlandse jeugd koploper van Europa op sociale websites
Lees ook:Kroes: snel internet sneller aanleggen
Lees ook:Microsoft moet weer dokken
Lees ook:Sinterklaas-thriller van Dick Maas choqueert ouders
Lees ook:Boer zit op Hyves, niet op Twitter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>