VVD’ers: Overheid moet stoppen met gebruik onveilige iPhone

De VVD-kamerleden Afke Schaart en Ard van der Steur (VVD) willen dat de overheid voorlopig stopt met het gebruik van iPhone en iPad.

Ze vrezen dat de vertrouwelijkheid van de communicatie bij justitie, politie en defensie in het geding is, na de ontdekking van twee Britse onderzoekers dat de iPhone en iPad vastleggen waar het toestel zich bevindt en deze informatie ook opslaan.

De VVD’ers vinden dan ook dat de overheid geen Apple-producten meer moet kopen tot er volledige duidelijkheid is over de praktijken van Apple. Ook moet er een tijdelijke stop komen op het gebruik van de apparaten door functionarissen in kritische functies.

De voorwaarden van Apple geven het bedrijf wel het recht om voortdurend bij te houden waar de iPhone en iPad zich bevindt en die informatie te delen met derden, bijvoorbeeld om locatiediensten te kunnen aanbieden. De belangrijkste reden waarom veel mensen trouwens geen gebruik maken van locatiediensten is juist uit privacy-overwegingen.

Van der Steur en Schaart willen dat consumenten bij aanschaf van iPad of iPhone er op gewezen worden dat hun locatiegegevens bewaard worden. Bovendien pleiten zij voor een onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) naar hoe de consument geïnformeerd wil worden.

Lees ook:Overheid verkoopt kopieerrecht
Lees ook:App Sunday: Zoek mijn iPhone, iPad of iPod
Lees ook:iPhone 5 krijgt net als iPad retina-scherm
Lees ook:iPhone 4 en iPhone 3 GS komen er met iOS 6 bekaait af
Lees ook:Productie van winnende iPhone steeds vaker kinderarbeid

1 Reacties // Reageer

One thought on “VVD’ers: Overheid moet stoppen met gebruik onveilige iPhone

  1. Hypnotosov

    Paniekvoetbal, zo veel kritieke informatie kan er niet in verkeerde handen komen (de overheid gebruikt toch ook nog steeds usb-sticks). Je hebt de iPhone zelf of de pc waarop hij wordt gesynced met iTunes om toegang te krijgen tot die gegevens.

    Misschien wel een goed moment om de Telecom protocollen nog eens tegen het licht te houden, staat bijvoorbeeld remote wipe/locatie tracking aan? Heeft iedereen een wachtwoord lock op zijn toestel? Is de ICT afdeling op de hoogte van de (on)mogelijkheden van het specifieke toestel? Zo ja dan is er niet zo veel aan de hand, zo nee dan is het toestel niet het probleem.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Smartphone-gebruiker wil controle over mobiele priv├ę-data | NieuweMedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>