Overleden Apple-oprichter Steve Jobs groot vernieuwer

Steve Jobs, medeoprichter van het computerconcern Apple, is gisteren op 56-jarige leeftijd overleden. Hij kampte al jaren met gezondheidsproblemen. Jobs was eind augustus teruggetreden als hoogste baas van Apple.

Jobs leed onder meer aan alvleesklierkanker. In 2009 had hij een levertransplantatie ondergaan. In juni van dat jaar ging hij weer aan het werk, maar begin 2011 trok hij zich om medische redenen opnieuw terug. Hij werd vervangen door Tim Cook, die hem uiteindelijk in augustus als CEO zou opvolgen.

In een verklaring laat de leiding van Apple weten dat Jobs’ passie en gedrevenheid ‘de bron waren van talloze vernieuwingen die ons leven hebben verrijkt en verbeterd’. ‘De wereld’, schrijft het bedrijf, ‘is onmetelijk veel beter dankzij Steve’.

Jobs richtte Apple met Steve Wozniak in 1976 op, maar in 1985 werd hij vanwege een verschil van inzicht gedwongen het bedrijf te verlaten. Twaalf jaar later zou hij terugkeren in de leiding van Apple. In de tussenliggende periode was het bedrijf op de rand van de afgrond beland.
Het was vooral dankzij Jobs’ vindingen dat Apple weer tot bloei kwam. Met name de iMac, de alles-in-√©√©ncomputer met de gekleurde, half-doorzichtige achterkant, stond in 1998 aan de basis van het nieuwe succes.

Maar de grote Apple-hit was de iPod in 2001. Op dat moment bekleedde de computerfirma de 287ste plek op de lijst van vijfhonderd grootste bedrijven in de Verenigde Staten. Met de iPhone en de iPad haalde Apple, gemeten naar beurswaarde, de oliemaatschappij Exxon in als het grootste bedrijf ter wereld.

gaf de opmars van Apple een nog steviger duw in de rug.

Vervolmaking
De in januari 2010 door Jobs gepresenteerde iPad betekende in zekere zin de vervolmaking van het succes. In nog geen anderhalf jaar tijd zijn er wereldwijd tientallen miljoenen van verkocht.

Minder zichtbaar, maar daarom niet minder belangrijk, is het succes van het programma iTunes, en Apples bijbehorende online-winkel. Die stelde het bedrijf in staat een voet tussen de deur te krijgen bij de makers van liedjes, films en tv-programma’s, en door de online verkoop van hun producten ook daar een graantje van mee te pikken.

Apple is onder leiding van Jobs uitgegroeid tot een van de meest succesvolle bedrijven uit het dotcom-tijdperk. Vlak voor Jobs’ terugtreden als CEO, afgelopen augustus, werd bekend dat Apple, gemeten naar beurswaarde, de oliemaatschappij Exxon had ingehaald als het grootste bedrijf ter wereld. Alle Apple-aandelen bij elkaar waren op dat moment 236 miljard euro waard.

Lees ook:BBC maakt aansprekende documentaire over Steve Jobs
Lees ook:Standbeeld voor Steve Jobs
Lees ook:Steve Jobs hekelt Microsoft Zune
Lees ook:De Apple tree: 35 jaar Apple product design in beeld
Lees ook:Trailer film Steve Jobs vrij gegeven (video)

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Overleden Apple-oprichter Steve Jobs groot vernieuwer

  1. Vanessa

    Denkt u Apple zal ernaar streven na zijn overlijden?

      /   Reply  / 
  2. smart

    helaas een van de meest gedenkwaardige mensen ooit dood gegaan. Maar hij heeft ons zeker mooie dingen nagelaten dus dood zal die nooit zijn want er is genoeg terug te vinden van deze speciale man

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>