Zware tijden voor betaalde encyclopedie: Encarta op zwart

Ook in de wereld van de encyclopedieën vallen zware klappen: deze week werd bekend dat de online encyclopedie Encarta van Microsoft in oktober het bijltje erbij neer gooit. In een verklaring stelt Microsoft dat mensen vandaag de dag ‘op een totaal andere manier informatie zoeken en consumeren dan in de afgelopen jaren’. Ook de Nederlandse versie MSN Encarta Winkler Prins gaat dit jaar nog op zwart.

Het is snel gegaan sinds de even bekende als omstreden Encyclopédie van de Franse wijsgeer Denis Diderot uit 1772 (hier door te bladeren). Al gauw werd de verkoop van encyclopedieën een heuse bedrijfstak, met beruchte verkooptechnieken en hoge verdiensten. De Encyclopædia Britannica – ongeveer even oud als haar Franse collega – was begin jaren ’90 al op het internet te vinden en geldt nog altijd als gezaghebbend.

Maar wij zouden geen Hollanders zijn als we niet massaal onze informatie van gratis encyclopedieën als Wikipedia en Encyclo zouden plukken. Het is niet helemaal duidelijk in hoeverre deze gratis varianten onderdoen voor duurbetaalde varianten als de Britannica. In 2005 bleek uit onderzoek van Nature dat dit verschil bij wetenschappelijke onderwerpen nihil is, maar dat actuele en politieke gebeurtenissen vaak gevoelig liggen.

Lees ook:Gratis Encyclopedia Brittanica voor webloggers
Lees ook:Machtsgreep op het verleden!
Lees ook:Prijs voor oprichter Wikipedia
Lees ook:IBM versterkt Linux in de concurrentie met Microsoft
Lees ook:Steun Wikipedia

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>