Microsoft gaat Open Source

Alweer zo'prachtige uitvinding van Microsoft: Open Source software. Jawel, Microsoft gaat Open Source.

Zo heeft Microsoft geparticipeerd in het geschikt maken van de Open Source browser Firefox en het mailprogramma Thunderbird voor Windows Vista. Inmiddels is ook de Windows Media Player Plugin hiervoor beschikbaar in broncode.

 

Wat steekt er achter? Natuurlijk heeft Microsoft als geen ander geleerd dat het in eigen huis ontwikkelen van complexe systemen niet bevorderlijk is voor de kwaliteit. Bovendien wordt bij Microsoft zelden een deadline gehaald.

Door stukken eigen code Open Source te maken, kan Microsoft hierin ook ongelimiteerd bestaande Open Source-code in toepassen. Microsoft maakt een sigarendoos met het Microsoft-logo erop Open Source, en vult deze vervolgens gratis met betere sigaren dan ze in Redmond zelf ooit zouden kunnen maken.

Natuurlijk heeft deze keuze ook te maken met de nieuwe ISO-standaard voor office-documenten: ODF (OpenDocument Format), terwijl de XML-standaard van Microsoft deze status niet gehaald heeft. Microsoft beweert dat XML een open standaard is, maar de 6000 pagina's tellende documentatie maakt XML volstrekt ontoegankelijk. Open Source met een nasmaak dus.

If you can't beat them, join them, lijkt het motto bij MS. Maar de Open Source-gemeenschap moet op z'n tellen letten dat het fenomeen Open Source niet wordt uitgehold door de vraatzucht van Microsoft.

Lees ook:Open XML of ODF – rellen, complotten en intimidatie
Lees ook:Microsoft struikelt over eigen OOXML
Lees ook:MS Visual Studio heeft nieuw wapen tegen Open Source
Lees ook:Microsofts monopolie, the never ending story
Lees ook:Open document format in de lift

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>