Monetaire crisis in Second Life

Second Life verkeert in een monetaire crisis die doet denken aan de situatie in Zimbabwe. Sinds het verbod op gokken in Second Life is er een run op de virtuele banken in Second Life, waar veel 'bewoners' hun verdiende Linden-dollars (de virtuele munteenheid) op willen nemen.

Natuurlijk gaat dit allemaal om virtueel geld, maar de Linden-dollar kent een vaste wisselkoers met de echte dollar: L$270 op $1. Daardoor kunnen heel wat inwoners van Second Life ook echte dollars verdienen in het spel, zo meldt de website van Second Life: "thousands of residents are making part or all of their real life income from their Second Life businesses."

Omdat Second Life 'maar' en spel is, en ook nog volledig vrij toegankelijk, is er geen toezichthouder op financiële diensten. Virtuele banken kunnen dus vrij handelen in Second Life. En dat doen ze. Sommige banken geven (of beloven) meer dan 100% rente op jaarbasis. Dat daaruit hoge inflatie kan ontstaan is evident.

Een van de grootste banken in Second Life – Ginko – heeft een deposito van omgerekend ca. 750.000 echte US Dollars. Ontstaat er een run binnen Second Life op deze bank om de tegoeden, inclusief de hoog opgebouwde rente, te cashen, dan zal de Ginko-bank snel nee moeten verkopen. Dat geldt evenzeer voor de vele andere banken. Dit brengt de virtuele economie van Second Life aan de rand van de afgrond.

Dodemansknop

Maar net als de regering van Zimbabwe hebben ook de eigenaren van Second Life – Linden Lab – een monetaire dodemansknop. De gebruiksvoorwaarden van Second Life zijn op dat punt overduidelijk (maar wie heeft ze gelezen?). Linden-geld is speelgeld. Linden Lab kan op elk gewenst moment de wisselkoers wijzigen of het wisselen van geld volledig blokkeren en daarmee de economie volledig stilleggen. Dat laatste kan zelfs dictator Mugabe niet.

 

Lees ook:Digitale diefstal is ook diefstal
Lees ook:Cyberboef betaalt 9 euro voor je e-maildata
Lees ook:Kinderen plukken
Lees ook:Spectaculaire internet-bankroof bij ABNAmro en Rabobank
Lees ook:LIFE for iPad biedt indrukwekkende fotoreportages

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>