Open document format in de lift

Het open formaat voor documenten is in de lift. Inmiddels is er een ondernemersvereniging opgericht die de promotie van het ODF (Open Document Format) ten doel heeft gesteld. ODF is een nieuwe ISO-standaard voor tekstbestanden. De tegenhanger voor de officieuze standaard: .doc van Microsoft. IBM is nu met Lotus Symphony op oorlogspad.

Adobe knaagt nu ook aan de hegemonie van het Word-formaat, Google doet dit zowel met Google Pack, waarin OpenOffice gratis wordt aangeboden, maar ook IBM is op oorlogspad tegen Microsoft Office. IBM biedt gratis Lotus Symphony aan als download. Een compleet Office-pakket dat het Open Document Format ondersteunt.

Microsoft helpt zelf ongewild ook een handje om dit ODF te steunen. De nieuwste Office-versie slaat Word-documenten standaard op als .docx. Dit is niet uitwisselbaar met het .doc-formaat. .Doc is dus niet meer de enige standaard en in deze leemte kan ODF zich wellicht makkelijker vestigen.

Lotus is een oudgediende op de Office-markt, maar was voorbehouden voor het Unix-platrform. IBM wil zich duidelijk beter profileren als softwarehuis op alle platforms en biedt dus nu Lotus Symphony aan voor Linux en Windows.

 

Symphony Document – mooi, helder, compleet en zonder overbodige toeters en bellen.

De particulier kan nu ineens kiezen uit de gratis OpenOffice.Org, de eveneens gratis Lotus Symphony en het eenvoudig illegaal te verkrijgen Microsoft Office; ik ken nu eenmaal geen particulier zonder Office, maar ik ken ook geen enkele particulier die ooit Office gekocht heeft.

Natuurlijk kan Lotus Microsoft Office-bestanden lezen en schrijven, evenals alle documenttypen van OpenOffice. Maar met name de standaard ondersteuning van ODF door Lotus en OpenOffice, gaan het Microsoft moeilijk maken in het Office-segment. 

Lees ook:Lotus Symphony verlost ons van M$ Office
Lees ook:IBM versterkt Linux in de concurrentie met Microsoft
Lees ook:Ook Microsoft Office op het web
Lees ook:De overheid wil ODT, maar koopt Microsoft Office
Lees ook:Microsoft gaat Open Source

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>