Windows 7 ontrafeld, de toekomst aan een draadje

Inmiddels is bekend hoe het nieuwe Windows 7, de opvolger van Vista, er van binnen uit gaat zien. Niet via officiële persberichten, maar door een presentatie van Erik Traut, verantwoordelijk voor de kernel-ontwikkeling en het nieuwe Windows-systeem.

Sterk gesimplificeerd komt het hierop neer:

Een kleine kernel – 25 Mb – genaamd MinWin vormt het hart van het systeem. Dat is nu overigens al het geval, want de kernel van Windows is klein, snel en redelijk stabiel en veilig. Het zijn de duizenden toeters en bellen eromheen die Windows zo fragiel maken.

WinMin in actie: met letters wordt het Windows-logo gevormd.

Rond die kernel draait een sterk vermagerd (vergeleken bij Vista) besturingssysteem dat de primaire hardware aanstuurt en dat – belangrijk – contact heeft met de Microsoft-servers via internet. 

De Hypervisor is een laagje software dat zorgt voor virtuele computers die elk hun schijnbaar eigen processor, geheugen en bijvoorbeeld randapparatuur hebben. 

Via dat hele Hypervisor-systeem kan een virtuele pc worden gestart, waarvan niet alleen bestanden of software, maar zelfs het besturingssysteem van een andere server wordt geplukt. 

Dit lijkt vooral een verhaal voor bedrijven, maar een verwijzing naar de Zonbu (zie mijn blogje daarover) is niet zover gezocht. 

Windows Vista, maar ook de vele Linux-distri's bewijzen dat het steeds moeilijker wordt om een besturingssysteem te maken dat met alle hardware vriendelijk kan samenwerken. Apple lost dit probleem op door zelf alle hardware te kiezen en de rest gewoon uit te sluiten.

Vista en XP zijn onder andere zo zwaar en instabiel omdat er zoveel aanknopingspunten in moeten zitten voor allerlei soorten hardware en software. Dit probleem los je simpel op door een klein en mager besturingssysteem te installeren op een verder lege pc. Daaromheen haal je wat nodig is van servers via internet. Je stelt dus als het ware al werkend je eigen OS samen en haalt dat maatpak van internet als je de pc aanzet. Dat is de toekomst.

Nadeel is dat geen hardware ondersteund wordt, die niet in de databases van bijvoorbeeld Microsoft voorkomt. De macht van Microsoft over hardwarefabrikanten, maar ook over softwarehuizen neemt daarmee toe.

Meer hierover: Opvolger Windows Vista wordt Windows 7

Lees ook:Opvolger Windows Vista wordt Windows 7
Lees ook:Office en Windows steeds trager
Lees ook:Windows XP blijft in de schappen
Lees ook:Windows 7 niet op de markt maar nu al uitgekleed
Lees ook:Windows Vista-gebruikers kunnen terug naar Windows XP

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Windows 7 ontrafeld, de toekomst aan een draadje

 1. ach

  En natuurlijk betalen voor gebruik.
  Dus wil je word? prima de teller loopt.
  bah!

    /   Reply  / 
 2. Kanonnetje

  Zou best wel eens kunnen. En er zijn altijd schapen die braaf de herder volgen, zelfs als deze zwaar verdwaald is.

    /   Reply  / 
 3. sja

  Zeer realistisch en een goede oplossing van Microsoft.

  Het is toch super… als je een klein os hebt en dat voor alle hardware en software die je gebruikt onderdelen & drivers via internet worden binnengehaald. Dan heb je niet die overkill aan drivers en opties die je toch niet gebruikt. Dat betekend korte installatietijd, weinig HD-ruimte, snellere werking, etc.

  De laatste alinea begrijp ik niet helemaal. Waarom zou het downloaden altijd via een MS server moeten verlopen??? Als er een protocol/standaard is, is dit ook op andere (niet MS) servers mogelijk.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>