Microsoft vs. Linux servers: goochelen met cijfers

Het IDG, een van de vele cijferbureau's in de V.S. heeft een rapport gepubliceerd met de conclusie: Linux verliest marktaandeel aan Microsoft. Het rapport spreekt van een negatieve groei bij Linux. Het gaat om servers, niet om desktops. Microsoft pakt deze conclusie natuurlijk meteen op met bombastische reclame. Terecht? Neen. De cijfers kloppen, maar de interpretatie niet.

Terwijl Microsoft al jaren gestaag meegroeit met de stijgende vraag van haar klanten, heeft Linux sinds 2000 een flitsende groei gekend. Die groei ging vooral ten koste van Netware en Unix. Die onstuimige groei is nu wat geminderd, maar er is gewoon nog groei. Linux verliest geen marktaandeel, maar de groei is uit de groei. Er is dus groei, maar deze is minder onstuimig dan toen Linux net bestond.

Amerikanen hebben daar een mooie uitdrukking voor: het laaghangende fruit is door Linux geplukt,
nu pas komt Linux in een consoliderende levensfase, waarbij het zich
ook in de hogere regionen kan mengen in de concurrentiestrijd tussen MS
en Unix. Inmiddels heeft Linux wel een marktaandeel van 20%, Microsoft heeft 70% in handen en Unix 10%.

Gezien het feit dat de meeste desktops in bedrijven op Microsoft Windows draaien, is het vrij logisch dat de systeembeheerders ook Microsoft-servers draaien. De groei op het serverfront is volgens analisten vooral groei bij bestaande Microsoft-klanten die uitbreiden. 

Lees ook:Microsoft het meest gevirtualiseerd
Lees ook:Nokia op Windows-platform | Losers smartphonemarkt samen
Lees ook:Vista SP1 is een fiasco: geen betere prestaties
Lees ook:Microsoft zoekt haar gelijk
Lees ook:Apple sleutelt aan de iPhone

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>