Tribal usership Windows tegen de rest van de wereld

Alleen meelopers gebruiken Windows. Alleen freaks en geeks gebruiken Linux en alleen losers gebruiken MacOs…

Dat iemand trots is op zijn vette Vista-pc of op z'n zelf gecompileerde Linux distri, OK. Dat iemand nog trotser is op haar duur betaalde Mac of tot de kernel getunede XP-computer is begrijpelijk. Maar die trots is niet genoeg.

Net als bij voetbalclubs wil de computeraar zich lid voelen van een tribe, een uitverkoren groep mensen die zich duidelijk onderscheidt van de rest van de wereld. Niet: mijn Linux-laptop is beter dan jouw XP-ding, maar ik ben beter dan jij.

Het besturingssysteem zegt blijkbaar meer over de gebruiker, dan over het systeem zelf.

Tussen de ruim 100 ict-studenten waaraan ik les geef, woedt deze strijd in alle hevigheid. De hele dag maken de heren (helaas weinig dames) elkaar uit voor van alles en nog wat, simpel en alleen vanwege het OS dat op hun laptop draait. Het doet er vreemd genoeg nauwelijks toe wie de duurste of vetste laptop heeft, maar wel of er Vista of Linux op draait.

Ik ben daardoor in een identiteitscrisis beland. Op mijn laptop en mijn kantoor-pc draaien vier besturingssystemen: MacOs, Linux, Win XP en Vista.  Op de laptop draait Win XP in een virtuele omgeving (in Linux). Op de pc draait MacOs in triple boot met Linux en Win XP, Vista draait in een virtuele omgeving.

Elk OS heeft een specifieke functie, ik heb ze allemaal eigenlijk nodig. Mandriva is inmiddels het werkpaard geworden dat standaard opstart. WinXP gebruik ik omdat sommige zaken nog alleen onder Windows werken. Zoals mijn Ventura opmaakprogramma. Vista heb ik nodig omdat ik daar nu eenmaal publicaties over maak. En MacOs is vooral om mee te koketteren (en om te testen). Want mooier en beter dan MacOs is er niet. 

Lees ook:Microsoft het meest gevirtualiseerd
Lees ook:MacOs X wel op Intel, niet op de pc
Lees ook:De beste Vista-pc is een Mac
Lees ook:Veilig bankieren? Niet met Windows!
Lees ook:Linux, zwaar ruk: leuk voor later

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Tribal usership Windows tegen de rest van de wereld

 1. Douwe

  Mandriva dan wel met GNOME en niet dat brakke KDE, hoop ik.

    /   Reply  / 
 2. Victor

  Kijk, dat bedoel ik nu. Gnome en KDE zijn gewoon smaakjes voor dezelfde inhoud. Een andere smaak is niet genoeg, nee, er moet een minachtend bijv. naamwoord bij: brakke.

    /   Reply  / 
 3. Bert

  Ik heb dat windows/linux/osx bashen ook nooit zo begrepen. Ik zelf heb eigenlijk geen voorkeur, ik gebruik het OS dat het best bij mijn doel past, of wat het handigste/snelste werkt. Zo heb ik Windows XP, Vista, Linux en zelfs een oude Novell installatie. Ieder OS heeft zijn voor en nadelen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>