Windows verovert derde wereld

Nigeria koopt, na veel wikken en wegen, pc's met Mandriva erop. Het zogenaamde Intel Classmates project. De pc's zijn geleverd en betaald, Mandriva heeft z'n geld, en nu wordt alsnog Windows op de pc's gezet.

De hele (Linux-) wereld reageert geschokt en verontwaardigd. François Bancilhon  schrijft zelfs een open brief aan Steve Ballmer, waarin hij zijn verontwaardiging hierover uit. En waar gaat het nu over? Mandriva heeft toch z'n centen binnen?

De reacties gaan allemaal over hetzelfde: Microsoft, geld, macht, monopolie, blablabla. Blijkbaar heeft Microsoft alsnog Windows verkocht en geld erbij gelegd om een derde-wereldland over te halen Windows te gebruiken. Microsoft kan dat, want bulkt van het geld. Nigeria blij, want alsnog aansluiting bij DE STANDAARD van de rest van de wereld.

Intussen is Microsoft hard bezig om Windows geschikt te maken voor de 100 Dollar-pc die voor de derde wereld ontwikkeld wordt. Prima toch? Kan ook de derde wereld werken met de standaarden die ook in de eerste wereld gelden.

Moet wij ons nu druk maken om het feit dat Microsoft probeert vat te krijgen op de derde wereld? Volgens mij wordt het voorhoedegevecht in Europa, Japan, China en de V.S. gevoerd. Het front ligt in onze voortuin. If you can't stand the heat, get out of the kitchen!

Misschien zijn ze in Nigeria slimmer dan Microsoft en Mandriva samen en installeren ze Windows gewoon in VirtualBox. Dan krijgt de derde wereld het beste van twee werelden.

Minstens zo interessant is dat Microsoft Rusland links laat liggen. Zonder slag of stoot wordt (vooralsnog) geaccepteerd dat het Russisiche onderwijs overstapt op Linux. 

Lees ook:Nigeria toch op Mandriva Linux?
Lees ook:Microsoft zoekt haar gelijk
Lees ook:Linux: te braaf voor deze wereld
Lees ook:Microsoft valt mobiele markt aan met Windows Phone 7
Lees ook:XO-laptop: Intel als vijfde kolonne

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Windows verovert derde wereld

 1. ReinoutS

  Detail: het plaatje is van de XO laptop maar het ging hier om de Intel Classmate.

  Verder is er wel degelijk reden om je hier druk over te maken. Het gaat Mandriva namelijk niet alleen maar om de centen, maar ook om het ideaal van het verspreiden van vrije software. Daarmee kunnen mensen onafhankelijk worden van bedrijven omdat ze zelf de code kunnen bestuderen en veranderen (bijv. vertalingen maken naar regionaal gesproken talen/dialecten). Met Windows op die laptops heb je die mogelijkheden niet.

    /   Reply  / 
 2. Victor

  Dat is het ideaal van Mandriva. Microsoft heeft als ideaal zoveel mogelijk te verdienen. Maar dat doet er allemaal niet toe, het gaat namelijk om het ideaal van de Nigerianen.

  Het ideaal van de Nigerianen is zo goedkoop mogelijk digitaal aansluiting zoeken bij de rest van de wereld. Blijkbaar beantwoordt de deal van Microsoft daar nu beter aan.

  Ik denk niet dat Nigeria de plek is waar Westerse bedrijven hun stammenstrijd moeten voeren. Nigeria heeft zelf al genoeg interne strijd en kan daar de onze niet bij gebruiken.

    /   Reply  / 
 3. Reinout van Schouwen

  De deal _was_ al gesloten met Mandriva, na een openbare aanbesteding. Als je ervan uit mag gaan dat Nigeria niet vrijwillig *meer* gaat uitgeven dan strikt noodzakelijk, moet je concluderen dat Windows voor de Classmates kennelijk minimaal gratis, maar zeer waarschijnlijk met geld toe wordt geleverd.

    /   Reply  / 
 4. Victor

  Hoi Reinout,

  Dat zit er dik in. Mandriva is ook netjes betaald, op zich al heel wat in Nigeria, en heeft wat dat betreft dus weinig te klagen.

  Mandriva is Frans en heeft zodoende natuurlijk nauwe banden met Nigeria. Het heeft inmiddels wel in Nigeria gemeld dat het qua service en ondersteuning een extra scheutje erboven op wil doen. Ook Mandriva speelt dus sinterklaas om maar voet aan de grond te krijgen in Afrika.

  Ik denk dat Microsoft inderdaad een programma van gratis Office-dingen en wellicht gratis scholing weggeeft. Vanuit Nigeriaans perspectief is dit een perfecte deal. Nigeria heeft nuttig en succesvol gebruikgemaakt van zijn positie als arm ontwikkelingsland.

    /   Reply  / 
 5. merethan

  Het (de XO laptop) begon als een mooi idee uit puur idealisme, maar nu het geld zich ermee gaat bemoeien wordt het de zoveelste strijd.
  Schandelijk.
  Onze ontwikkelingshulp zit vergelijkbaar in elkaar overigens. Voor elke euro die wij naar een land sturen komen er via een omweg 3 terug. Het wordt daar door een paar Nederandse marionetten “geinvesteerd” in Nederlandse of Europese bedrijven en zo komt het dus via een omweg met winst weer terug.
  Wat Microsoft nu doet is vergelijkbaar: Jullie krijgen je Windows voor niks! Of als het echt moet zelfs met geld toe. Maar vervolgens zitten ze wel net zo hard onder de plak van de vendor-lockin als wij al zitten. Kijk, dat is nog eens ontwikkelingshulp!

  En nu moeten we elkaar allemaal even op de schouders kloppen en zeggen hoe goed we zijn!
  *kots!*

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>