Microsoft en Google vechten om vriendengroepen

Ze rollen weer eens over elkaar heen: Microsoft en Google. En ieder precies op z'n eigen manier. Waar vechten ze nu weer om? Om de macht binnen de wereld van sociale netwerken.

Microsoft heeft voor belachelijk veel geld een klein aandeeltje verworven in vriendengroep Facebook. Facebook is pionier op het gebied van zogenaamde API's. Elke website, elk softwarehuis kan via zo'n API aansluiting maken met Facebook, waardoor de vele mensen van Facebook ineens vanuit allerlei andere hoeken te benaderen zijn. Google liep deze deal mis, maar wist nog wel de prijs aardig op te drijven.

Google heeft een soort open standaard ontwikkeld (OpenSocial) waar allerlei sociale netwerken zich aan kunnen koppelen. Een soort alles overkoepelend vriendenboek, waar inmiddels Engage.com, Friendster, LinkedIn, MySpace, Bebo, Oracle, Salesforce.com en het Nederlandse Hyves.nl zich op aansluiten.

Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Microsoft wil de wereld beheersen vanuit één gesloten systeem: Facebook. Google spant de rest van de wereld voor z'n karretje en wekt de indruk dat alles vooral gemeenschappelijk is.

Natuurlijk gaat alles ook al meteen weer mis. Zo was Google's OpenSocial al binnen een uur gekraakt door Harmonyguy. Deze hacker meent dat de API-vorm van Facebook veiliger is.

Facebook is de lachende derde, want het bedrijf bestaat pas drie jaar, en heeft nu een aandeeltje van 1,6% – waar gaat het over – verkocht aan Microsoft voor 240 miljoen dollar. Omgerekend zou het bedrijf dus 15 miljard waard zijn. Meer dan voor YouTube werd betaald. Maar Microsoft-topman Steve Ballmer meent dat het bedrijf in de toekomst wel 50 miljard waard kan zijn…

Lees ook:Facebook weigert het Trojaanse paard van Google
Lees ook:Microsoft koopt marktaandeel
Lees ook:Mark Zuckerberg opent aandelenhandel Facebook
Lees ook:Google en Microsoft: the sky’s the limit
Lees ook:Facebook gaat naar de beurs, wil 5 miljard ophalen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>