Google OS is een bestseller

Google Os heeft nog nauwelijks het daglicht gezien en is nu al een bestseller. De goedkope 200-dollar pc's die ermee zijn uitgerust gingen bij Walmart (USA) als warme broodjes over de toonbank. Op deze computer draait een nieuw besturingssysteem gOS: Google OS.

Grapje zeker? Ik dacht het niet. Het besturingssysteem op deze gPC's is een op Ubuntu gebaseerde Linux-distri waarbij zowel het uiterlijk als de geboden software van Google zijn. De distri koppelt de eigenaar direct aan diensten van Google, zoals Documents, Calendar, Gmail, etc. Google OS heeft hiermee een vliegende entré gemaakt.

Walmart, de grootste winkelketen in de VS, heeft aangetoond
dat Windows absoluut niet noodzakelijk is om een computer verkoopbaar
te maken. De eenvoudige maar supergoedkope computer doet alles wat een
doorsnee computergebruiker nodig heeft, zonder overbodige toeters en
(Vista) bellen.

Linux zou door dit succes wel eens definitief kunnen doorbreken op de Amerikaanse consumentenmarkt, waar Microsoft Windows niet meer als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Nu Europa nog. 

Je kunt gOS gratis downloaden en installeren bij thinkgos.com.

Meer hierover in een vervolgartikel: GoogleOS is geen fabeltje

Lees ook:Vista SP1 is een fiasco: geen betere prestaties
Lees ook:Windows 7 ontrafeld, de toekomst aan een draadje
Lees ook:Nederland – Microsoft-land: geen Linux-pc te vinden
Lees ook:Windows 7: de eerste review
Lees ook:Tribal usership Windows tegen de rest van de wereld

16 Reacties // Reageer

16 thoughts on “Google OS is een bestseller

 1. Jelle Kalf

  Even bij de les blijven!

  Google OS bestaat niet. Houdt je bij de feiten en verzin niet zomaar een OS wat niet bestaat.

  Lees even de footer van de door jullie gelinkte pagina. Het is gOS en niet Google OS.

  Dat het verder alle programma’s, tools en links naar google gebruikt is een ander verhaal.

    /   Reply  / 
 2. Tom

  Wat een onzinverhaal! Er is geen sprake van een google OS. Dat alle blogjes elkaar napennen was al bekend, maar dit gaat wel erg ver. Er wordt op deze manier een hype gecreëerd die er niet is. gOs is een ubuntu (mini) distro op de 200-dollar eee-laptops. Er wordt van google docs en spreadsheets gebruik gemaakt omdat dat goed functionerende webapplicaties zijn. Google heeft hier nul komma niks mee van doen, laat staan dat we hier kunnen spreken van een ‘Google-OS’. gOS staat eerder voor Green-PC OS. Bevat links naar google docs, spreadsheets, maar ook naar wikipedia.

  Overigens is de download die jullie linken zwaar alpha, bijna niet functioneel en daarmee zeer ongeschikt om mee te gaan spelen voor de gemiddelde gebruiker. Best grappig in een VM, maar na 5 minuten heb je alle werkende features wel gehad.

    /   Reply  / 
 3. Tom

  Pagina waar jullie naar linken uberhaupt gelezen?

  “gOS is an independent operating system devoted to making Google Applications and other free, web software more widespread and accessible to the world. gOS is not affiliated with Google or their partners.”

    /   Reply  / 
 4. Victor

  Ik ben blij dat jullie zo goed lezen. Dat is ook precies wat ik in mijn Blogje zet: “een op Ubuntu gebaseerde Linux-distri waarbij zowel het uiterlijk als de geboden software van Google zijn”.

  Maar ik durf de voorspelling aan dat gOS een voorbode is van Google’s inspanningen om ook de dekstop te beheersen. Via Windows is dat moeilijk, maar via Linux kan dat.

    /   Reply  / 
 5. Loserenzo

  Ik lees, vrij duidelijk, dat je schrijft :”Op deze computer draait een nieuw besturingssysteem gOS: Google OS.”
  en: “Google OS heeft hiermee een vliegende entré gemaakt.” .. als je niet bedoelt dat het OS van google is, moet je iets zorgvuldiger noteren.
  Verder wel fijn dat micro$oft op deze manier beconcureerd wordt.

    /   Reply  / 
 6. Tom

  Sorry, maar het meermaals nadrukkelijk benoemen van gOS als Google-OS zegt meer over je uitdrukkingsvaardigheid van onze vaardigheid in lezen.

  Verder:
  Het beheersen van de desktop (op deze manier) is volgens mij geen goto-market voor google. Het verkrijgen van desktop-search-informatie nadrukkelijk wél. Ik vermoed dat je bovenstaande bewering nogal eens tegen kan vallen. Het op deze manier integreren van webapplicaties (al dan niet van google) is enkel interessant voor ‘bijna-embedded’ os-versies, zoals op de eee-laptop of binnenkort te verschijnen eee-pc. Goedkope systemen met beperkte mogelijkheden. Op het moment dat een gebruiker meer wil met zijn OS (bijvoorbeeld off-line productiviteit?), zal die gebruiker toch teruggrijpen naar een meer traditioneel, uitbreidbaarder os. En of dat nu een xp, vista, ubuntu, suse of voor mijn part FreeBSD is, doet niet zoveel terzake.. Zo lang er maar lokale applicaties op draaien of te installeren zijn.

    /   Reply  / 
 7. Victor

  Op een weblog als dit kunnen zaken lekker ‘kort door de bocht’, dus doe ik dat. gOS is wel degelijk een integratie van Google-diensten (of applicaties, hoe je ‘t maar noemen wilt) en een Linux-distri. Of Google er geld in gestoken heeft, zullen we nooit te weten komen.

  Google is wel degelijk bezig vat te krijgen op de ‘desktop’ van de gebruiker. Vandaar ook de offline-applicaties die Google aanbiedt. Ik ben momenteel bezig met een essay over Google expansiedrang. t.z.t. zal ik die ook hier publiceren.

  Google probeert zich op alle fronten te vestigen: online, on air, on dvd en ook offline! Wacht maar af.

    /   Reply  / 
 8. Wim Heitinga

  wie kan het wat schelen waar de G voor staat ?
  kom op mensen, het gaat over een computer, niet over de G-spot van je buurmeisje…

    /   Reply  / 
 9. Victor

  Mijn buurmeisje heeft geen Google-spot… Althans, voor zover ik weet.

    /   Reply  / 
 10. Hamster

  Tja, de website van gOS lijkt me duidelijk, het betreft GoodOS, niet Google OS. Dat Google er een hand in heeft lijkt me onwaarschijnlijk, aangezien de site duidelijk aangeeft dat ze niet verbonden zijn met Google en ze aan fondsenwerving doen, iets wat ik niet verwacht als er zo’n grote geldschieter achter zou zitten.

  Het lijkt me meer een handige manier om gebruikers op het verkeerde been te zetten: noem het gOS, promoot online Google-applicaties die zowiezo werken op elke pc, en de gebruikers komen als vliegen op de stroop af, denkend dat het iets nieuws van Google is..

    /   Reply  / 
 11. Victor

  De G staat formeel voor Green, maar Geek zou ook een leuke betekenis zijn. Ik ga het groene zaakje maar eens testen.

    /   Reply  / 
 12. WTF

  wtf is dat nou weer voor pruts besturingsstysteem

    /   Reply  / 
 13. Dominique

  Wat word hier moeilijk gedaan? Hoezo is er nou weer een Google OS het is gewoon een look-a-like van Mac OSX net zoals Vista. Allemaal bull-shit geef mij maar lekker Mac OSX of gewoon XP =)

    /   Reply  / 
 14. error

  gos is geen google os.

    /   Reply  / 
 15. TK

  We hebben het geinstalleerd en zijn absoluut niet tevreden. Let op bij het installeren!!!! Alle partities van je HD dos/windows worden verwijderd!! Dus ook de eventuele backups en/of software die daar op staat. Je kunt na een installatie niet meer een XP-windows erop zetten. De MBR is aangepast door Google-OS, en kan dus niet meer gebruikt worden. Meerdere apparaten worden niet ondersteunt, en kunnen niet gebruikt worden. Zeker af te raden op een desktop-pc.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>