Linux in de winkel: wie doet er mee?

Sinds ik met Mandriva werk en enkele collega's van mij met Ubuntu, zijn wij het over één ding eens: er moeten Linux-pc's gewoon in de winkel gekocht kunnen worden. Maar bij die pc hoort ook informatie. Hapklare informatie waarmee de eenvoudige eindgebruiker op eenvoudige wijze direct uit de voeten kan.

Er moet ook ondersteuning zijn middels Hulp op afstand. Linux kan verkocht worden als zgn. service-product. Wat je niet betaalt aan Vista en wat je minder betaalt aan hardware (Vista eist nu eenmaal belachelijk veel), kun je besteden aan gebruiksgemak en veiligheid. Dat is het idee.

Wat is er nodig voor zo'n idee:

 • een hardware-groothandel die zorgvuldig samengestelde pc's in verschillende configuraties (van simpel tot vet) kan uitleveren.
 • de helpdesk: een netwerk van Mandriva- en/of Ubuntu-kenners die ook goed genoeg kunnen communiceren om hulp op afstand te geven.
 • een docent die geregeld online-cursusjes geeft aan de nieuwe Linux-gebruikers.
 • een goede website met hapklare hulpdocumenten (momenteel in de maak).

Met name dat netwerk is belangrijk. Datgene waardoor Linux groot geworden is als platform, kan nu Linux ook groot maken als desktop-OS: het netwerk van enthousiaste gebruikers. In dit 'on the fly' concept worden de helpdesk-mensen gewoon betaald voor hun freelance-diensten (via een 0900-nummer of zo).

Wie doet er mee?

Lees ook:Linux: te braaf voor deze wereld
Lees ook:KOFFIEDIK 2009: Windows 7 flopt ook
Lees ook:Linux in een condoompje
Lees ook:Hulp nodig met de computer? Bel niet uw zwager!
Lees ook:Hoezo: de Nederlander wil alles gratis…

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Linux in de winkel: wie doet er mee?

 1. Reinout van Schouwen

  Wat jij omschrijft bestaat al, het heet Mandriva Expert (http://expert.mandriva.com/). Okee, het is niet specifiek op Nederland gericht maar met een beetje goede wil valt dat vast te veranderen.

    /   Reply  / 
 2. Victor

  Dan moeten we eens kijken of die goede wil is aan te zwengelen.

    /   Reply  / 
 3. Ivo Kremer

  Ik heb op zich weleens gedacht aan een webwinkeltje met daarin goedkope systemen met Linux, maar mijn vrees is toch een beetje dat de gewone man/vrouw dat niet wil.

  Vooral om deze simpele consumenten vraag: “Waarom zou ik iets anders willen als Windows in de meeste gevallen voor mij voldoet?”

  Waar geen vraag naar is, daar is geen markt. Waar geen markt is, daar zijn investeringen zinloos en geldverspilling.

  Daarom snap ik best dat veel bedrijven hun vingers daar niet aan willen branden.

    /   Reply  / 
 4. Victor

  Het is het collectief dat Linux als Server-OS groot heeft gemaakt. Het zou ook een collectief kunnen zijn dat Linux als Dekstop-Os groot kan maken.

  Kwestie van durven. Ik ben ondernemer en ben bereid daarin tijd en geld te investeren. Ik denk dat de Linux-pc, mits goed gecomunniceerd een goudmijntje kan zijn voor degene die het oppakken.

    /   Reply  / 
 5. Roel Willems

  “Waar geen vraag naar is, daar is geen markt. Waar geen markt is, daar zijn investeringen zinloos en geldverspilling.”

  Toch bestaat er zoiets als markt (lees: behoefte) creëren.. daar is eigenlijk de complete marketing/reclame op gebaseerd. Want anders waren we nooit massaal koffie in thee zakjes gaan kopen.. de oude vertrouwde filterkoffie voldeed nog prima.

  Het nadeel is wel dat het redelijk veel geld kost om die behoefte bij consumenten te creëren.
  Persoonlijk zou ik een linux-pc eerder op organisaties richten. Hier lopen de eisen minder uit een, zijn de sterke punten van linux eerder een must dan een pré (denk aan veiligheid/stabiliteit) en krijgt ‘de consument (die er uiteindelijk op of via z’n werk mee geconfronteerd wordt’ de ruimte om aan het linux-op-de-desktop-concept te wennen.

    /   Reply  / 
 6. Ivo Kremer

  “Toch bestaat er zoiets als markt (lees: behoefte) creëren.. daar is eigenlijk de complete marketing/reclame op gebaseerd.”

  Dat klopt, maar zoiets durf ik dus niet in mijn eentje. Ik kan wel gaan verkondigen wat de voordelen van opensource software zijn, maar wie ben ik om dat te roepen? Dan mogen er op z’n minst wel wat figuren naast me staan met enige autoriteit op dat gebied.

  “Ik denk dat de Linux-pc, mits goed gecomunniceerd een goudmijntje kan zijn voor degene die het oppakken.”

  De ellende met gewone consumenten is dat die ALLES dat ze maar tegenkomen aan randapparatuur zonder meer draaiend willen op hun pc. Dat lukt bij nieuw gekochte hardware met Windows/Mac sneller dan met Linux, puur vanwege de drivers die vaak niet voor Linux worden aangeboden, danwel veel later uitkomen.

  Wat dat betreft zie ik het bij bedrijven inderdaad zonniger in, aangezien daar van bovenaf nog enige druk uitgeoefend kan worden op wat er gebruikt moet worden.

    /   Reply  / 
 7. Ivo Kremer

  Nog even over de inhoud van het artikel:

  “Maar bij die pc hoort ook informatie. Hapklare informatie waarmee de eenvoudige eindgebruiker op eenvoudige wijze direct uit de voeten kan.”

  Sorry, maar het kenmerk van de gewone pc-consument is dat die geen handleidingen leest. Sterker nog: die heeft amper of niet van het begrip “Help bestand” gehoord.

  Ga dan voor een out-of-the box principe zoals Apple doet. Gewoon uit de doos pakken, snoeren aansluiten, aanzetten en alles kunnen doen, makkelijk kunnen vinden wat je nodig hebt en meteen zien welk icoontje waarvoor dient, etc. etc.

    /   Reply  / 
 8. stelt

  Hiervoor heb ik homecomputerhelp.org aangeschaft en ook freedomdrive.org

    /   Reply  / 
 9. jabuca

  Ga eens kijken op het Ubuntu.nl forum; informatief, leerzaam, gezellig en nog véél meer.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>