Met de voeten op tafel bij Microsoft: de stammenstrijd

Komende vrijdag zit ik "met de voeten op tafel" voor een relaxed gesprek bij Microsoft. Mijn gesprekspartners zijn, behalve Ruud de Jonge van Microsoft , andere webloggers. Allemaal mensen die zich om persoonlijke of beroepsmatige redenen bezighouden met de battle: Microsoft, Linux, Apple.

Ik ben vooral benieuwd hoe Microsoft aankijkt tegen die ietwat agressieve houding jegens Microsoft van vooral de OpenSource-gemeenschap. Reacties die natuurlijk worden opgeroepen door het feit dat Microsoft monopolist is en die positie koste wat kost probeert te verdedigen.

Maar voor ik die kant opga, wil ik iets rechtzetten. Door mijn eigen schuld, maar ook door wat lezers natuurlijk graag willen lezen (tussen de regels door), bestaat de indruk dat ik anti-Microsoft ben. Laat ik mijn positie in het OS-speelveld nog eens duidelijk schetsen:

MacOs is gewoon een lekker ding

 

Ik ben een Mac-gebruiker van het eerste uur (1990) en er is in mijn ogen maar één echt goed systeem: MacOs. Hoe komt dat? MacOs is niet gebouwd om met alle hardware die bestaat samen te werken. Mac-computers hoeven ook niet met allerlei vreemde game-engines samen te werken. Apple dicteert via MacOs de randvoorwaarden om hardware of software te kunnen maken voor de Mac-pc. Hardware gekoppeld aan de software. Het gevolg is dat Apple-pc's duurder zijn dan gewone en dat er minder hard- en software voor de Apple-pc's beschikbaar is.

Ook qua gebruikers is Apple in enige mate beperkt. MacOs is natuurlijk het platform voor de grafische branche, maar is juist ook geschikt voor de argeloze eindgebruiker. Geen systeem is zo waterdicht, transparant en vriendelijk als MacOs. Voor gamers is MacOs iets minder handig, omdat de meeste games rond DirectX van Microsoft worden ontwikkeld.

Windows: Goliath als underdog

 

Microsoft Windows is een Os dat volledig open moet zijn voor hard- en software. De hele wereld is toegankelijk voor Windows. De heersende opinie dat Microsoft haar platform dicht timmert voor andere aanbieders is aperte onzin. Het is juist Apple die haar platform dicht timmert. En grondig ook. Door deze openheid ontstaat ook gammelheid in het systeem. Er moet simpelweg met teveel rekening worden gehouden in Windows.

Windows is qua hardware en software een allemansvriend, maar ook qua gebruikers moet Windows een allemansvriend zijn. Met dezelfde Windows moeten digibeten en it-ers uit de voeten kunnen. Bedrijven, particulieren, ze moeten allemaal met dezelfde Windows kunnen werken. Een onmogelijke opgave die Microsoft zichzelf heeft opgelegd en die alleen maar tot mislukking kan leiden. Het is wederom deze poging om iedereen te bedienen die tot een ambigu en wankel systeem leidt.

Mijn persoonlijke idee bij Windows: Windows 2000 en XP zijn (na enkele kinderziektes) prima systemen, maar niet geschikt voor de argeloze eindgebruiker. Zou alles vlekkeloos werken wel, maar dat kan met Windows nu eenmaal niet. Er moet te vaak onder de motorkap worden gekeken, en daar loopt de digibeet samen met Windows op vast.

Linux: de gedoodverfde winnaar

 

Linux is technisch gezien het beste van twee werelden. Linux werkt met veel hard- en software samen. Maar Linux is nog lang niet geschikt voor de digibeet, de argeloze eindgebruiker. Dit zit 'm niet (meer) in het besturingssysteem zelf. Met name Ubuntu, gOs en Mandriva zijn vrijwel klaar. Linux is vooral ontoegankelijk door een teveel aan software – er zou duidelijker gekozen moeten worden – en door gebrek aan hapklare informatie die de eindgebruiker direct in resultaat kan omzetten.

De redding

Wat moet je kiezen? Maakt niet uit. Doe wat je prettig vindt. Zeik niet over de keuze van anderen, maar concentreer je op je eigen keuzes. De drie musketiers gaan namelijk ondanks hun verschillen prima samen. De meeste bestandstypen zijn prima uitwisselbaar tussen deze drie platformen.

Microsoft heeft hierin een belangrijke verantwoordelijkheid, maar lijkt deze juist niet te willlen nemen. Waar Microsoft voortrekker zou kunnen zijn in het ontwikkelen van open standaards en het adopteren van andere open standaards, wil Microsoft steeds zijn eigen standaard maken en dicht timmeren voor anderen (ja, hier timmert MS de zaak dicht).

Stammenstrijd 

Het is deze houding van Microsoft die agressie oproept onder de andere stammen. Microsoft legt hiermee een stevige basis voor een anti-beweging die Microsoft uiteindelijk klanten gaat kosten.

Microsoft kan als primus inter pares een voortrekkersrol spelen die haar positie als marktleider en ontwikkelgigant bevestigt en verstevigt. Microsoft kan ook voor het Linux-platform bakens uitzetten. Daar zou de hele wereld van profiteren, en Microsoft niet als laatste.

Ik houd u natuurlijk op de hoogte over de gesprekken. 

Lees ook:MacOs X wel op Intel, niet op de pc
Lees ook:Denktank wil pc’s zonder OS
Lees ook:Met pensioen
Lees ook:Windows-lek dankzij Apple
Lees ook:LinuxOS, WindowsOS, MacOS, VictOs

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Met de voeten op tafel bij Microsoft: de stammenstrijd

 1. Reinout van Schouwen

  Software is nooit klaar, en Linux-distributies al helemaal niet. :)

  Interessant is dat je opmerkt dat er een _teveel_ aan software is, lang is toch de klacht geweest dat er te _weinig_ software voor Linux op de markt was!

  Bedrijven als Mandriva en Canonical (Ubuntu) maken wel degelijk keuzes, trouwens: van de -tig cd-brandprogramma’s zetten ze er maar één of twee in het menu. Moet ook wel als je distro op een live-cd of usb-key moet passen.

  Ik zal niet bij MS aan tafel zitten. Als ze met me willen praten komen ze maar naar mij toe. :) Desondanks een interessante bijeenkomst gewenst!

    /   Reply  / 
 2. Victor

  Er is nooit teveel software, maar er kan voor argeloze eindgebruikers wel teveel keuze zijn.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>