Zwarte lijst webwinkelklanten

De Thuiswinkel.Org webwinkelorganisatie wil een zwarte lijst gaan aanleggen van klanten die gefraudeerd hebben bij een van de aangesloten webwinkels. Heb je dus een keer niet betaald, dan kunnen vervolgens alle aangesloten webwinkels jou meteen weigeren als klant.

Dat kan natuurlijk niet zomaar. Eerst moet Thuiswinkel.Org nog toestemming krijgen van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en vervolgens moeten de webwinkels zich nog bij deze dienst aansluiten. Voor de bij Thuiswinkel.Org aangesloten webwinkels is meedoen niet verplicht, maar doen ze mee, dan moeten ze ook elke fraude melden.

Zo'n zwarte lijst is natuurlijk leuk voor de aangesloten webwinkels, maar wat zijn de criteria om op die lijst te belanden en hoe en op wiens kosten vindt arbitrage plaats bij een misplaatste plaatsing? De webwinkels zelf bepalen wanneer ze een klant op de zwarte lijst zetten, terwijl klanten geen inzage hebben in hitlijsten van wanbetalers.

De Consumentenbond was niet op de hoogte van de vorming van zo'n zwarte lijst maar liet desgevraagd weten geen bezwaren te zien, aangezien toetsing door het CBP ook voorziet in de juiste procedures voor klachtenafhandeling door klanten die ten onrechte op de lijst zouden staan.

Lees ook:Webwinkels: 8 miljoen euro schade door storing Rabobank
Lees ook:Nederlander koopt steeds vaker en meer bij webwinkels
Lees ook:Kleine webwinkels in de knel door verouderde wetgeving
Lees ook:Duizenden kleinere webwinkels gehackt
Lees ook:Firefox publiceert zwarte lijst met trage browser-apps

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>