Open XML of ODF – rellen, complotten en intimidatie

Een boel gezeik over de nieuwe ISO voor bestandsformaten. Wordt het Microsofts Open XML of ODF? De hele discussie gaat niet meer over kwaliteiten van beide voorstellen, maar over voor- en tegenstanders van Microsoft. Ook hier oogst Microsoft natuurlijk voor wantrouwen, en niet onverdiend. Triest is dat de hele ISO-discussie inmiddels is ontaard…

… in veel modder, taarten en stenen gooien over en weer, terwijl de essentie van het verhaal inmiddels naar de achtergrond is verdwenen. De aanhangers van volledig open standaarden willen vooral geen Microsoft en het lijkt velen weinig te interesseren wat ze dan wel willen.

Microsoft wil daarentegen vanzelfsprekend weer eens een eigen standaard erdoor drukken en heeft volledig schijt aan wat de rest van de wereld wil. En uiteindelijk maakt het allemaal geen reet uit.

Altijd twee standaarden 

Wordt ODT door de ISO-stemmingsronde in Geneve gekozen, dan zal Microsoft toch de eigen standaard aanhouden in al haar Office-gerelateerde producten. En dus zal Open XML de praktische standaard worden voor de komende vijf jaren in Europa en de V.S. En alle andere aanbieders zullen naast het heilige ODF ook MS' Open XML moeten ondersteunen, tegen wil en dank.

Wordt in Geneve Open XML als ISO gekozen, dan blijft de Open Standaarden-kliek toch halsstarrig ODT promoten en gebruiken. Naast dit ODF moeten de andere aanbieders toch Open XML gaan ondersteunen. En MS zal – als pleister op de wonde – toch ook ODF gaan ondersteunen, zij het dan via een extra plugin of patch.

Splitsing 

De wereld zal linksom of rechtsom dus toch weer twee standaarden hebben. Zolang Microsoft de grootste softwareleverancier bij overheden in de EU en de V.S. is, blijft deze tweespalt bestaan. MS zal nooit een Open Standaard adopteren, en andersom zal ook nooit gebeuren. 

Lees ook:Minister kiest voor Microsoft, eindelijk verstandig
Lees ook:Google houdt het open met Android
Lees ook:Microsoft gaat Open Source
Lees ook:YouTube graaft eigen graf
Lees ook:Windows verovert derde wereld

1 Reacties // Reageer

One thought on “Open XML of ODF – rellen, complotten en intimidatie

  1. Acarya

    He Victor,

    Je schreef “Een boel gezeik over de nieuwe ISO voor bestandsformaten. Wordt het Microsofts Open XML of ODF?” Dat is onzin: ODF is allang een ISO standaard.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>